Peč nova, ljudje v mrazu

Komunala zahteva 100-odstotno soglasje, da zažene peč. Deset stanovanj je še vedno na mrzlem.

Objavljeno
13. oktober 2017 21.17
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje – Stanovanjski blok na Golovcu 7 je verjetno edini objekt v Trbovljah, ki ima novo toplotno postajo, deset stanovanj pa je še kar na mrzlem. Komunala zahteva stoodstotno soglasje, da v objekt spusti toploto. Medtem ko si z upravnikom Spektrom ljudi dobesedno podajata, so jih na občini potolažili z dopisom, da jim gre vsaj vreme na roke.

Golovec 7 je šolski primer večstanovanjske zgradbe, ki so jo lastniki leta vzdrževali s kar najmanjšimi stroški ali pa še to ne. Večinska lastnica stanovanj je občina, štiri od desetih so lastniška. Dva lastnika ne živita v njih, eden je v Dalmaciji, drugi v Bosni.

Trideset let so najemniki občinskih stanovanj na Golovcu prenašali slabega gospodarja. Zdaj jim je prekipelo, pravi Rafael Žlak, eden mlajših najemnikov, ki je v četrt stoletja v najemniškem stanovanju dočakal le, da mu je občina zamenjala okna. »Na kopalnico sem čakal deset let, vse drugo sem v stanovanje vložil sam,« pravi. Soseda Vesna Žmavc je občinske uradnike leta moledovala za kopalnico in se je morala v 21. stoletju še vedno umivati v lavorju. Ko so končno prišli pogledat, so se čudili, kako je mogoče, da je nima … Ivica Pertinač je upokojenka. Za ogrevanje kuhinje – v spalnici ima šest stopinj – sta z možem med 12. septembrom in 12. oktobrom porabila štiristo kilovatov elektrike. Za položnico bo šla tretjina pokojnine. »Vse gre skozi dimnik,« pravi. Zgradba tudi sicer ni energetsko sanirana.


Komunala v stanovanjski blok še ni spustila toplote. Foto: Polona Malovrh/Delo

Dimniki zanič, občina v toplotno postajo

Kalvarija s toplotno postajo na Golovcu se je začela, ko je dimnikarstvo v objektu prepovedalo kurjenje na trda goriva. Dimniki so bili zanič, ljudem je grozila zastrupitev z monoksidom. Ko so na občini iskali rešitev, so očitno izbrali cenejšo možnost: gradnjo toplotne postaje. Žlak se spominja, da se mu je kadilo iz vseh instalacij in da so jim z občine kakšen mesec po prepovedi kurjenja s trdimi gorivi poslali detektorje plina: »Kot bi se norčevali.«

Stanovalci Golovca v en glas ugotavljajo, da je uradnikom na občini, Komunali in v Spektru malo mar za ljudi. Streho so jim prekrivali pet let. »Ko nam je teklo v spalnico, so prišli kar s silikonskim kitom,« se spominja Darja Žlak, ki že nekaj dni čaka, da se oglasi upravljavec in si ogleda stanovanja, da bodo lahko izračunali korekcijske faktorje in jim poslali v podpis pogodbe.

A do včeraj ni bilo nikogar, pogodb s Komunale pa ne bo toliko časa, dokler soglasja ne podpišejo vsi lastniki, zatrjuje Dušan Strašek, predstavnik upravljavca Spektra. S tem, ko Komunala vztraja pri stoodstotnem soglasju, vztraja pri tem, da bo tudi etažnim lastnikom lahko zaračunala fiksne stroške – čeprav nimajo radiatorjev. Teh stroškov je neuradno za okrog deset evrov na mesec.

Medtem ko občina vso krivdo za nastali položaj vali na Spekter, na Komunali pa se izgovarjajo na »delavko na bolniški«, v Spektru kažejo s prstom na občino: »Etažni lastniki so že na začetku jasno povedali, da bodo dali soglasje h gradnji toplotne postaje, ne pa tudi k centralnemu ogrevanju. Pa se je občina vseeno odločila za investicijo.« Občino je stala približno 16.000 evrov, dobrih 60 odstotkov celotne naložbe.