Pelikanova pot na Stari grad

Priljubljena pot bo obnovljena še letos, na palaciju nova streha.

Objavljeno
13. november 2017 13.12
Brane Piano
Brane Piano
Celje − Mestna občina Celje je po dolgoletnih zapletih z lastniki zemljišč, saj pot ni speljana le po mestnem gozdu, prejšnji teden začela obnavljati Pelikanovo pot na celjski Stari grad Celje. Medtem pa so se letos na Starem gradu nadaljevala manjša obnovitvena dela.

Pelikanova pot je najkrajši in tudi najhitrejši dostop od vznožja Grajskega hriba, ki sprehajalca skozi gozd v pičlih 20 minutah pripelje pod grajsko obzidje. Priljubljeno pot, ki jo poznajo številne generacije Celjanov, bodo zdaj obnovili.

Nizke gradnje Kladnik bodo poleg same poti ob vstopu nanjo v bližini sotočja Voglajne in Savinje uredile parkirišče, vse skupaj pa bo občino stalo 38.000 evrov. Dela bodo, vsaj tako napovedujejo na občini, končana v začetku decembra. V tem času pot, ki je tudi najkrajši dostop do Starega gradu in obenem začetek Celjske planinske poti, ki vodi z Grajskega hriba na od njega višje vrhove v zaledju Celja Osenico, Srebotnik, Tolsti vrh, Grmado in Vipoto, ne bo primerna za vzpone.

Na Starem gradu Celje pa bodo predvidoma že do konca novembra zamenjali strešno kritino na Romanskem palaciju ter uredili razsvetljavo ob poti med vstopom na grad do razgledne ploščadi in vzpostavili brezžično omrežje. To bo Mestno občino Celje in Zavod Celeia stalo nekaj več kot 60.000 evrov.

Že septembra je gradbeno podjetje Remont na gradu končalo sanacijo okolice Gotskega palacija. Uredili in razširili so tudi pešpot od lesenega mostu do spodnje razgledne ploščadi ter s tem odpravili nekaj arhitektonskih ovir. Vse to je stalo 120.000 evrov.