Peta skromna letina oljk zapored

Zaradi suše in oljčnega molja 30 do 70 odstotkov manj pridelka.

Objavljeno
08. oktober 2016 15.57
Oljke pobirajo
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Izola – Včeraj se je v Strunjanu z obiranjem Županove oljke v nasadu Markočič - Vesel simbolično začela oljkarska sezona, ki običajno traja do konca novembra. Okoli 1500 slovenskih oljkarjev pospravlja že peto skromno letino, ki sta jo zaznamovala predvsem velika suša in nepričakovani pojav oljčnega molja. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo letos 30 do 70 odstotkov manj oljk od pričakovane letine.

Med oljkarji ni navdušenja nad letino. Po ocenah predsednika zveze društev slovenskih oljkarjev Dina Pucerja oljke pri nas prideluje kakih 1500 oljkarjev, od tega jih je polovica organiziranih v štirih društvih. V Izoli so nedolgo tega posadili tristotisočo oljko. Če bi bile vse v polni rodnosti, bi morale roditi 6000 ton oljk, iz tega pa bi lahko v idealnih razmerah stisnili skoraj 900 ton oljčnega olja. V resnici ga bo okoli 700 ton, več kot dvakrat toliko pa ga bomo uvozili.

Razmere za slovenske oljkarje že peto leto zapored niso idealne. Svetovalka za oljkarstvo Irena Vrhovnik je povedala, da so zadnjih pet let pridelali manj oljk, kot bi jih lahko: štirikrat na račun zelo hude suše in leta 2014 na račun prevelike moče. »Vendar imamo raje sušo, ker so oljke in olje v sušnih letinah kljub temu kakovostnejši. Je pa tudi letošnja suša dokaz več, da bi morala država nujno priskočiti na pomoč oljkarjem, da bi uredili namakalne sistem. Oljke so hvaležen sadež, saj potrebujejo 10-krat manj vode kot breskve in 15-krat manj namakanja kot kivi.

Odpadlo tudi do 45 odstotkov plodov

Poleg hude suše je oljke prizadel nepričakovan napad oljčnega molja, čigar ličinke se zavrtajo v še neolesenele koščice in do jeseni pojedo jedro. Zaradi molja so plodovi v zadnjih tednih začeli odpadati; ponekod tudi 45 odstotkov oljk sorte belica, ki je najbolj razširjena v slovenski Istri. Oljčna muha se je pojavila v večjih količinah šele zadnje tedne. Oljkarje skrbijo še velike jate škorcev, ki jeseni desetkajo pridelke v Istri.

Vodja Poskusnega centra za oljkarstvo Viljanka Vesel je potrdila, da je na nekaterih legah že čas za obiranje sort leccino, maurino in poendolino, v povprečju pa bo najboljši čas za obiranje po 20. oktobru, za belico v prvi dekadi novembra. Milena Bučar, vodja Laboratorija za preizkušanje olja, ki sodi med deset najboljših na svetu in preverja kakovost in potvorjenost oljčnih olj, je povedala, da zadnje čase pri ocenjevanju kakovosti veliko pozornosti posvečajo vsebnosti oleokantala, to je antioksidanta, ki daje posebno vrednost dobrim oljem, vendar nepoznavalcem vzbuja dvome zaradi grenčice in pikantnosti. Menila je, da bi morali vzgajati potrošnike v prepoznavanju kakovosti zdravilnih sestavin oljčnega olja. Slovenskega olja je malo, vendar je izjemne kakovosti. Zaradi načina pridelave s cenami težko konkurira španskim, grškim ali italijanskim oljem. Cene oljčnega olja bodo letos ostale med 12 in 14 evrov za liter oziroma nad 14 evrov za olje z zaščiteno označbo porekla.