Peter Vilfan: »Storil sem napako, ki jo izjemno obžalujem«

V krvi je imel 0,32 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Sporočil je, da odstopa z mesta poslanca.

Objavljeno
11. maj 2014 14.37
N .K., Ti. Kr., Delo.si, STA
N .K., Ti. Kr., Delo.si, STA
Ljubljana - Član poslanske skupine nepovezanih poslancev Peter Vilfan je predsednika DZ danes obvestil, da nepreklicno odstopa z mesta poslanca DZ. Kot je navedel v izjavi za javnost, odstopa zaradi sobotne prometne nesreče v Šiški, v kateri je zadel pešca. Dogodek izjemno obžaluje, poškodovanega pa je že obiskal v bolnišnici, je še sporočil.

Kot pojasnjuje poslanec, je imel v času nesreče 0,32 miligramov alkohola na liter izdihanega zraka, medtem ko dovoljena meja znaša 0,25 miligramov. Poškodovanec je po njegovih navedbah utrpel zlom roke, podplutbe in odrgnine.

Vilfan je v sporočilu še zapisal, da je sobotno popoldne preživel v družbi prijateljev in »očitno popil pivo preveč«. »V prepričanju, da nisem spil preveč in da sem sposoben vožnje, sem se odpravil domov, pri tem pa je prišlo do neljubega dogodka.«

Pojasnjuje še, da je poškodovanca v soboto obiskal v bolnišnici in se mu opravičil. »A to ne spremeni dejstva, da sem storil napako, ki jo izjemno obžalujem in ki terja od mene odgovornost, da odstopim s položaja poslanca DZ,« zaključuje svojo izjavo za javnost.

Nadomestila naj bi ga Alenka Lampe

Vilfana naj bi v poslanskih klopeh nadomestila Alenka Lampe. Ta je za STA povedala, da bo mandat poslanke sprejela, namerava pa delovati v okviru poslanske skupine PS. Sicer pa se, kot je dejala, trenutno ukvarja z bančništvom.

Veber: Vilfan se je odločil pravilno

Predsednik državnega zbora Janko Veber je izrazil obžalovanje ob sobotnem dogodku in poškodovanemu želel čim prejšnje okrevanje. Kot je danes še sporočil iz Irana, kjer se mudi na uradnem obisku, globoko obžaluje vožnjo poslanca Vilfana pod vplivom alkohola in ocenjuje, da se je Vilfan glede odstopa z mesta poslanca pravilno odločil. Njegovo odstopno izjavo je že prejel prek elektronske pošte, v nadaljevanju pa se mora s tem še seznaniti DZ na seji, s čimer bo Vilfanu funkcija poslanca prenehala.

V nesreči poškodovan 84-letni pešec

V nesreči, ki se je v soboto zgodila v Šiški v Ljubljani, je pri zavijanju s Celovške trčil v 84-letnega pešca, ki je bil hudo telesno poškodovan prepeljan v UKC Ljubljana. Alkotest je pokazal, da je imel v izdihanem zraku preveč alkohola, pravijo na PU Ljubljana.

Po podatkih Policijske uprave Ljubljana je do nesreče prišlo okoli 18.15, ko je voznik zavijal s Celovške na Pečnikovo, pri tem pa trčil v pešca, ki je prečkal vozišče v času, ko je bila v njegovi smeri zelena luč.

Prvi test, opravljen z indikatorjem alkohola na kraju nesreče, je pokazal, da je imel voznik v izdihanem zraku več alkohola, kot je dovoljeno. Ker pa zakon zahteva, da se v primeru nesreč s hudimi poškodbami odredi strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, so policisti odredili tudi tega. Ob tem je dodal, da kot dokaz na sodišču služi strokovni pregled, ki natančno pokaže, za kakšno količino alkohola je šlo.

Ko bo policija prejela rezultate strokovnega pregleda, jih bo posredovala tožilstvu, so pojasnili na PU Ljubljana. Kot dodajajo, po podatkih, s katerimi razpolaga policija, pešec ni v smrtni nevarnosti.