Peterle: Potrebujemo več pomladi

Pred 25 leti je po prvih volitvah vlado sestavil Lojze Peterle.

Objavljeno
15. maj 2015 23.47
proslava
Peter Jančič, Sandra Hanžič
Peter Jančič, Sandra Hanžič
Ljubljana – »Po vseh zmagah v prejšnjem stoletju nam manjka ključna zmaga. Premagati moramo samega sebe,« je ocenil prvi predsednik demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle na slovesnosti na Trgu republike, ki jo je organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

Razvojnemu impulzu izpred četrt stoletja je sledila izguba občutka za skupnost. Zato potrebujemo več slovenske pomladi, je dejal Peterle, ki jutri na Brdo pri Kranju vabi člane vlade, s katerimi je pred 25 leti prevzel oblast po prvih večstrankarskih volitvah in ki je v dobrem letu izpeljala plebiscit, zmagala v vojni in ustanovila državo. Na Brdo bo jutri prišel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Pred večerno slovesnostjo na Trgu republike v spomin na prevzem oblasti in ustanovitev manevrske strukture je predsednik VSO Aleš Hojs podpisal dogovor z več hrvaškimi veteranskimi organizacijami o sodelovanju v prihodnosti. Vojna za Slovenijo se je začela 15. maja 1990 z ukazom o razorožitvi teritorialne obrambe, je po podpisu tega dogovora v prostorih slovenskega svetovnega kongresa povedal upokojeni slovenski general Tone Krkovič, ki je maja 1990 kot odgovor na zaplembo orožja po pogovoru z Janšo začel ustanavljati manevrsko strukturo, ki je pomenila, kot je opozoril, začetek slovenske vojske. Odprtje učnih centrov leto pozneje, kar kot svoj dan praznuje vojska, ne označuje začetka vojske, je opozoril Krkovič in dodal, da brez vojaške sile, ki jo je zaščitila, države ne bi imeli, samo plebiscit ne bi zadoščal.

Minister za obrambo v Peterletovi vladi Janez Janša je povzel, kako so ga pred četrt stoletja ob prevzemanju ministrstva iz občin obveščali o plenjenju orožja, a mu ob predaji oblasti dotedanji republiški sekretar o tem ni nič povedal, pravočasno pa se po Janševi že večkrat ponovljeni oceni ni odzval niti takratni predsednik predsedstva Milan Kučan. Na vprašanje, kje je država zdaj, je Janša spravil dvorano v smeh z odgovorom: »Ne vemo, kje. Ve pa se, da sem kriv jaz.« Na večerni proslavi je dodal, da je manevrska struktura narodne zaščite nastajala v napol legalnih razmerah; skrito očem iz Beograda. Večkrat omenjena slovenska enotnost pa da je bila značilna za narod, ne za politiko, ki je bila takrat prav tako razklana, kot je danes. Na slovesnosti je skupina Janševih nasprotnikov razvila transparent »Janša v zapor«, policija pa je poskrbela, da si različno misleči niso skočili v lase.