Peticija proti lovu na ptice k ministru

Minister za okolje Židan bo soočil ugovore vseh strani.

Objavljeno
13. oktober 2013 23.19
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
Ljubljana – Lov na vse ogrožene vrste ptic je nezakonit, trdijo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps). Predlagatelji širitve seznama lovnih ptic bi jih na usklajevalnem sestanku v torek morali prepričati, da ptice, ki bi jih radi uvrstili na seznam lovnih vrst, niso ogrožene.

Danes, dan pred usklajevalnim sestankom ministrstva za kmetijstvo in okolje ter predstavnikov organizacij, ki so predlagale širitev seznama lovnih vrst ptic ali ji nasprotovale, bodo predstavniki Dopps v imenu nevladnih organizacij v Tretjem členu ministru Dejanu Židanu izročili več kot 9000 tisoč podpisov peticije proti streljanju ptic.

Pred že skoraj letom dni je direktorat za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na pobudo Lovske zveze Slovenije odprl postopek za spremembo uredbe o določitvi divjadi in lovnih dobah iz leta 2005, k pobudam pa je pozval še Zavod za gozdove Slovenije in Erico Velenje. Lovska zveza je za uvrstitev na seznam divjadi predlagala goloba grivarja, sloko, kozico, kreheljca, črno lisko in ruševca, Erico Velenje goloba grivarja, sloko, kozico in kraheljca ter kormorana, Zavod za gozdove Slovenije pa goloba grivarja in sloko. Vse tri organizacije bi med divjad uvrstile tudi šakala.

Ogrožen lovski predlog za odstrel

Predlagatelji so svoje predloge utemeljili, češ da populacije teh vrst ptic niso ogrožene, lov nanje pa bi omogočil tudi trajnostno in aktivnejše upravljanje populacij. Dopps trdi povsem nasprotno, da so vse vrste, predlagane za lov, ogrožene.

Predlog odstrela ptic je februarja letos v javnosti povzročil burno reakcijo. Letni občni zbor Dopps je aprila sprejel deklaracijo o lovu na ptice, v kateri so se zavzeli proti vsakemu ubijanju ptic za šport in zabavo. Tretji člen in 28 nevladnih organizacij so v začetku maja začeli zbirati podpise peticije Preprečimo lov na ogrožene vrste ptic, ki jo je podprlo 65 organizacij. Zavod republike Slovenije za varstvo narave pa je ministrstvu predlagal, naj preveri, ali lovska organizacija še izpolnjuje pogoje za status društva, ki deluje v javnem interesu.

Evropski zgledi ali domača inovativnost

Na Zavodu za gozdove Slovenije pred usklajevalnim sestankom ne dajejo izjav. Boštjan Pokorny iz družbe Erico Velenje, ki je tudi predsednik komisije za upravljanje z divjadjo in član strokovno-znanstvenega sveta pri Lovski zvezi Slovenije, pa je za Delo pojasnil, da bodo svoj predlog omejili na goloba grivarja in sloko (in tudi šakala), »za katere je aktivno upravljanje praksa v skoraj vseh evropskih državah oziroma povsod, kjer je določena vrsta prisotna.«

Na lovski zvezi pa so ponovili, da je njihov interes »izključno razumna trajnostna raba naravnih obnovljivih virov ter ohranitev biotske pestrosti« ter da nikoli niso niti ne nameravajo loviti ogroženih vrst ptic ali katerekoli druge živalske vrste.

Iz ptičje perspektive je vse jasno

Dopps bo predlagal, da se vse vrste ptic umakne s seznama lovne divjadi, za ta svoj predlog pa bodo predstavili tudi argumente. »Vztrajali pa bomo pri tem, da nobena ogrožena vrsta ptic ne more biti lovna. To bi bilo ne nazadnje v nasprotju z zakonom o ohranjanju narave in s ptičjo direktivo,« je za Delo dejal Tomaž Jančar.

O tem, ali so na ministrstvu ocenjevali delovanje Lovske zveze Slovenije v luči uresničevanja interesov širše javnosti, pojasnila še nismo prejeli.