Pika na i podražitvam še pol milijona za parkirišča

Cena nove knjižnice v Radovljici bo 2,5-krat višja od projektantske ocene.

Objavljeno
02. januar 2018 22.07
Blaž Račič
Blaž Račič

Radovljica – Uporabno dovoljenje za novo knjižnico po opravljenem tehničnem pregledu na občini Radovljica pričakujejo ta mesec ali februarja. A če ga želijo pridobiti, mora občina pred tem odkupiti še 37 parkirnih mest v garažni hiši. Zanje bo odštela 448.000 evrov, kar bo še dodatno podražilo investicijo, ki je namesto prvotno predvidenih 2,5 milijona evrov stala že 6,3 milijona evrov.

Občinski svetniki, ki so pred dnevi potrdili rebalans proračuna za leto 2018, so predlog župana Cirila Globočnika za zagotovitev denarja za nakup parkirnih mest podprli s stisnjenimi zobmi. Odbor občinskega odbora za finance, ki ga vodi Mariana Rebernik, namreč predloga za odkup parkirnih mest ni podprl. Predlagali so, da bi spremenili gradbeno dovoljenje za knjižnico in iz njega umaknili določilo, da mora občina zagotoviti skupaj 43 parkirnih mest v garažni hiši pod knjižnico in 34 zunanjih, kar je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja. »To je negospodarna poraba javnega denarja,« meni Mariana Rebernik. Župan Ciril Globočnik je pojasnil, da bi postopek spremembe gradbenega dovoljenja zavlekel pridobitev uporabnega dovoljenja in s tem začetek uporabe knjižnice še za eno leto.

Cena »normalna«

Direktorica občinske uprave Alenka Langus je pojasnila, da bi lahko pridobili novo gradbeno dovoljenje, vendar bi morali hkrati zagotoviti 77 parkirnih mest v okolici knjižnice, kar pa »ob izkazanih potrebah po parkiriščih za druge javne zgradbe in poslovne prostore v okolici ne bi bilo mogoče«. Podobno meni projektant Matjaž Pangerc, ki je povedal, da število parkirnih mest za tovrstne objekte določa zakonodaja. V okolici knjižnice je že nekaj parkirišč, vendar so namenjena za potrebe bližnje šole, vrtca, gostinskih in drugih lokalov tako, da so zunaj lahko zagotovili le 37 parkirnih mest.


Gradnja nove knjižnice v Radovljici. Foto: Roman Šipić/Delo

Gradnja stanovanj, poslovnih lokalov in knjižnice na Vurnikovem trgu je bila že zasnovana tako, da se mirujoči promet umakne v garažo, je poudaril Pangerc, Alenka Langus pa je dodala, da občina s tem »povečuje svoje premoženje in rešuje problematiko parkiranja v centru Radovljice«. Parkirna mesta v garažnih hišah stanejo od deset do petnajst tisoč evrov, nepremičninski posrednik Borut Kordež iz podjetja Makler Bled pa je dejal, da je cena, ki jo bo občina plačala za parkirišča v garažni hiši v Radovljici za potrebe knjižnice, »normalna«, podobna nova parkirna mesta pa po njegovem na Bledu stanejo do 15.000 evrov.

Knjižnica se je doslej podražila za 2,5-krat

Ob odsotnosti župana Cirila Globočnika je Alenka Langus na vprašanje, ali se z odprtjem knjižnice mudi tudi zaradi lokalnih volitev prihodnje leto, odgovorila, da se knjižnica v obstoječih prostorih srečuje z veliko prostorsko stisko, zato je »racionalna njena čimprejšnja selitev v nove prostore«.

Občina Radovljica in družba Perina, ki je zgradila stanovanjske bloke na območju Vurnikovega trga, sta pogodbo za gradnjo v javno-zasebnem partnerstvu podpisali leta 2010, medtem ko so že leta 2009 stekla prva gradbena dela na nastajajočem Vurnikovem trgu, gradnja knjižnice se je začela leta 2011. Čeprav so leta 2009 na občini na podlagi projektantske ocene napovedali, da bo knjižnica stala 2,5 milijona evrov, je znesek doslej narasel za 2,5-krat in občino bo knjižnica stala 6,3 milijona evrov. Dosedanji stroški njene gradnje, zunanje ureditve trga, opreme za knjižnico, investicijskega nadzora in dokumentacije znašajo 4,8 milijona evrov, še poldrugi milijon bodo porabili za dokončanje knjižnice, opremo ter odkup parkirnih mest v garaži.


Pred odprtjem knjižnice mora občina za skoraj pol milijona evrov kupiti še parkirna mesta v garažni hiši pod knjižnico. Foto: Blaž Račič/Delo

Skupni stroški se bodo tako povzpeli na 6,3 milijona evrov, v kar pa še niso vključeni stroški financiranja. Koliko bodo znašali ti, na občini niso povedali. Na vprašanje, zakaj bo končna cena skoraj trikrat višja od prvotne projektantske ocene, je Alenka Langus odgovorila, da so »v 6,3 milijona evrov zajeti gradbena dela za novo knjižnico, oprema objekta, komunalni prispevek in tudi gradnja komunalne opreme Vurnikovega trga, ki pa ni neposredno povezana z objektom knjižnice«.

Za banko najem nesprejemljiv

Kot je pojasnila Manca Šetina - Miklič iz kabineta radovljiškega župana, se je občina s podjetjem Perina (hčerinsko družbo škofjeloškega Tehnika, ki je končal v stečaju) in Gorenjsko banko, kot hipotekarno upnico, pogajala tudi o možnosti najema parkirnih mest. Za banko je bila ta nesprejemljiva, je sporočila, zato je kot edina ostala možnost, da parkirna mesta po pogodbi s Perino odkupijo po 12.500 evrov (in DDV) za eno parkirno mesto. Banka jim je ponudila petinski popust tako, da bo za vsako od 37 parkirnih mest občina z DDV plačala dobrih 12.000 evrov, dodatna tri bodo dobili brezplačno.