Odzivi so ostri, Janša pa pravi, da je pismo »poskus klica k razumu«

Pismo, ki ga je Janez Janša poslal v Bruselj, odmeva v Sloveniji. Od njega so se distancirale tudi koalicijske partnerice.
Fotografija: »Pismo predsednika vlade evropskim voditeljem zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili. To terja resno razpravo,« je na twitterju zapisal Tomaž Gantar. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
»Pismo predsednika vlade evropskim voditeljem zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili. To terja resno razpravo,« je na twitterju zapisal Tomaž Gantar. FOTO: Jure Eržen/Delo

Pismo, ki ga je predsednik vlade Janez Janša poslal voditeljem EU, je sprožil val odzivov v Sloveniji. Koalicijski partnerji so se od njega distancirali, ostra je bila opozicija. Zdravstveni minister Tomaž Gantar (Desus) je opozoril, da se EU sooča z največjo zdravstveno in ekonomsko krizo po drugi svetovni vojni in da je enotnost držav članic bistvena. »Pismo predsednika vlade evropskim voditeljem zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili. To terja resno razpravo,« je tvitnil. »Vladavina prava je za SMC eden temeljnih postulatov delovanja Evropske unije in podpiramo vsa prizadevanja članic EU in evropskih institucij za uveljavitev tega načela v vseh državah članicah EU in širše,« so sporočili iz SMC. Obrambni minister Matej Tonin je medtem tvitnil, da pismo predstavlja mnenje predsednika vlade, saj o vsebini vlada ni odločala. Ob tem je predsednica SD Tanja Fajon pripomnila, da je to, kar je zapisal Tonin, pomenljivo in skrb vzbujajoče, predsednica SAB Alenka Bratušek pa je Toninu sporočila, da bo »počasi trenutek, da se ta norost konča«.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je sporočila, da se distancira od pisma. Kot je poudarila, v snovanje pisma na ministrstvu niso bili vključeni, navaja STA. »Vladavina prava je ena in potrebno jo je spoštovati. Zato podpiram vsakršne napore in mehanizme, ki pripomorejo k temu,« je poudarila.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je medtem poudaril, da se je po sporu glede volitev v ZDA zdaj Janša lotil še temelja EU, vladavine prava. »Ta človek je uničil še zadnjo trohico kredibilnosti predsedovanja Svetu EU in njega v tej vlogi,« je zapisal na twitterju. »Že drugič v 14 dneh sta se morala ugled države in nacionalni interes umakniti njegovemu dvorjenju tujim botrom. Zadnjič Trumpu, tokrat Orbánu,« pa je dodal Luka Mesec (Levica) in komentiral, da je pismo sicer »povsem shizofreno«. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je kasneje v izjavi za novinarje dejal, da bi bilo najbolj primerno, da Janša odstopi. Ker od premierja ni mogoče pričakovati, da bo odstopil sam, bo treba vložiti nezaupnico, je dodal.

Janez Janša FOTO: Reuters
Janez Janša FOTO: Reuters


image_alt
Kaj Janša sporoča s pismom liderjem EU


Janez Janša je pisal o »ukradenih volitvah«, Borut Pahor pa poudarja, da so bile  volitve v državni zbor leta 2014 legalne in legitimne. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Janez Janša je pisal o »ukradenih volitvah«, Borut Pahor pa poudarja, da so bile  volitve v državni zbor leta 2014 legalne in legitimne. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Znova o volitvah


Janša je sicer v skoraj štiri strani dolgem pismu omenil tudi, da smo bili leta 2014 v Sloveniji »priča ukradenim volitvam«, kar je zbodlo SMC. V omenjeni stranki pravijo, da so takšne trditve povsem nerazumljive. »SMC je volitve 2014 zmagala pošteno, na podlagi volje ljudi, izražene na svobodnih in demokratičnih volitvah,« so dodali. Predsednik stranke Zdravko Počivalšek je na twitterju zapisal, da so v času najhujše krize odveč »poteze, ki jemljejo energijo in načenjajo prepotrebno zaupanje«. V pismu članstvu SMC, ki ga je pridobila STA, je Počivalšek zapisal, da stranka v koaliciji deluje konstruktivno in pozval k preseganju razkola v slovenski družbi in politiki. 

V NSi so vse koalicijske partnerice, še posebej pa največjo, pozvali, naj se vzdržijo enostranskih ravnanj in interpretacij ter da ne diskreditirajo sicer precej utemeljenih stališč glede sedanje situacije v Evropski uniji z zgodbami o ukradenih volitvah in podobnim. »Vlada mora delovati enotno in usklajeno, koalicijski partnerji pa lahko prevzemamo odgovornost le za skupaj sprejete in v koaliciji usklajene rešitve. Le tako se bo namreč mogoče izogniti predčasnim volitvam,« so dodali.

Ob tem se je oglasil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je sporočil, da so bile volitve v državni zbor leta 2014 legalne in legitimne. »Naslednje volitve v državni zbor, predčasne ali redne, pa bodo brez sence ustavnega dvoma legalne in legitimne samo pod pogojem, da se pred tem uveljavi odločba ustavnega sodišča o nujnih spremembah,« je dodal. 

Preberite še:

Komentarji: