Plaz v Dolnjem Kotu ogroža zidanice in javno pot

Na približno 1500 kvadratnih metrov veliki površini v občini Žužemberk plazi okoli 5000 kubičnih metrov zemljine.

Objavljeno
19. marec 2013 17.08
Posodobljeno
19. marec 2013 20.00
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Žužemberk - Zima je temeljito načela brežino v Dolnjem Kotu v občini Žužemberk, zato plaz ogroža šest zidanic in javno pot, ki so jo delavci CGP Novo mesto pred nedavnim zaprli za ves promet.

Kakor je za spletno Delo povedal odgovoren za cestno in komunalno infrastrukturo v žužemberški občini Martin Grčar, je stanje zemeljskega plazu na strmem področju vinogradniškega območja Podšempav v katastrofalnem stanju.

Plaz se je sprožil na severnem delu kategorizirane asfaltne javne poti Drenjska Reber - Gradovca.

Na približno 1500 kvadratnih metrov veliki površini plazi okoli 5000 kubičnih metrov zemljine.

Občinska komisija za plazove se je sestala včeraj in ugotovila, da je stanje plazu kljub obilnemu deževju v zadnjih dneh stabilno.

Komisija je sprejela odločitev, da se mora nemudoma izdelati projekt, kako vsaj začasno zaustaviti morebitno novo plazenje razmočenega terena.

V naslednjih dneh bodo naročili geomehanično poročilo, pridobili projekt in popis del za njegovo sanacijo ter poskušali na pristojnem ministrstvu pridobiti denar za temeljito sanacijo.

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so povedali, da so o plazu seznanjeni in da si bo njihova komisija še v tem tednu kraj dogodka tudi ogledala ter občini predlagala ukrepe, ki jih bo treba izvesti za sanacijo plazu.