Po hlodovino prihajajo s 85 zabojniki

Ko bo les s Koroške odpeljal največji kupec s Kitajske, bo naprodaj še 430 neprodanih hlodov.
Fotografija: Za hlode, ki v prvem krogu dražbe niso dobili ponudbe, se bodo v drugo zagotovo našli kupci. Tako trdijo organizatorji. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Za hlode, ki v prvem krogu dražbe niso dobili ponudbe, se bodo v drugo zagotovo našli kupci. Tako trdijo organizatorji. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Slovenj Gradec – S prizorišča letošnje rekordne licitacije lesa v Podgorju pri Slovenj Gradcu kupci intenzivno odvažajo kupljeno hlodovino. Največji kupec, družba Kitajski gozdovi, bo prek slovenskih posrednikov, slovenjgraškega podjetja Lajka, les začela odvažati prihodnji teden.

Prvih deset zabojnikov bodo na Koroško pripeljali v ponedeljek. Da jih bodo napolnili s 1819 kubičnimi metri hlodovine, kar je skoraj tretjina lesa na tokratni dražbi, bodo potrebovali 85 zabojnikov. Iz Luke Koper bodo na Kitajsko odpluli predvidoma 18. marca in za pot do kupca potrebovali mesec dni.

Slovenski partner Kitajskih gozdov, slovenjgraško podjetje Lajka z organizacijo odvoza lesa, kupljenega na dražbi, nima težav, temveč se te pojavljajo pri odpremi drugega lesa, ki ga za Kitajske gozdove kupujejo v državah srednje Evrope. »Naša skladišča so polna. Zaradi koronavirusa ni ne zabojnikov ne ladij ali pa so te premajhne,« je povedal direktor Lajke David Gros.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Ko bo Lajka končala odvoz hlodovine, bodo organizatorji kupcem v drugem krogu v nakup ponudili 430 hlodov, ki so v prvem krogu ostali brez ponudbe. Organizator dražbe, Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, je povedal, da je zanimanje za nakup preostanka hlodovine veliko. »Težav s prodajo v drugem krogu ne pričakujem,« je prepričan Jeromel.
Na pobudo kupcev, ki so opozorili na napake pri krojenju hlodov vrhunske kakovosti, bodo jutri v celjski furnirnici Merkscha pripravili izobraževanje za gozdarje. »Predaval bo specialist za krojenje lesa. Pričakujem trideset udeležencev,« je napovedal Jeromel.

Dražba hlodov, Podgorje pri Slovenj Gradcu, 19. 2. 2. 2020 Foto Voranc Vogel
Dražba hlodov, Podgorje pri Slovenj Gradcu, 19. 2. 2. 2020 Foto Voranc Vogel

 

Spet potrebujejo več prostora


Organizatorji dražbe pa so z mislimi že pri naslednji, saj zanjo zaradi velikega zanimanja spet potrebujejo večji prostor. Možnosti sta dve; širitev na sedanji lokaciji v dogovoru s še drugimi lastniki zemljišč, ki v tem primeru pričakujejo nadomestna zemljišča, ali popolnoma nova lokacija na zemlji v državni lasti. »To bi bila za nas gotovo najboljša rešitev in tudi dolgoročna,« je povedal Jeromel.

Hlodovino so na prizorišče licitacije dovažali na začetku januarja, v zgodnjih jutranjih urah, ko so bile temperature globoko pod nič in tovornjaki niso poškodovali zemljišč, zdaj ko jo odvažajo, je po padavinah teren vse mehkejši in razmočen, zato se travnik spreminja v njivo. »Z lastniki smo dogovorjeni, da po odvozu zemljišče saniramo in posejemo travo, a vse to nam povzroča dodatne stroške. Če bi dobili trajnejšo lokacijo, bi dovozne poti utrdili z gramozom in teh problemov ne bi bilo več,« so pojasnili v Društvu lastnikov gozdov Mislinjske doline, kjer so za pomoč pri iskanju lokacije za dražbo, ki je v štirinajstih letih postala največja v Evropi, prosili ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Na letošnjo dražbo je 865 lastnikov gozdov pripeljalo 6620 hlodov. Najvišjo ceno sta dosegla hloda gorskega javorja, za katera sta lastnika dobila rekordno visok znesek – več kot 29.000 evrov za vsakega. Snežniški javor je kupil dražitelj iz Nemčije, ki ga je v furnir razrezal v celjski Merkschi, gorski javor iz Pohorja pa so odpeljali v Italijo.

V celjski furnirnici Merkscha bodo jutri organizirali izobraževanje za gozdarje o pravilnem krojenju lesa. Na fotografiji hrastov furnir za kupca iz Italije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V celjski furnirnici Merkscha bodo jutri organizirali izobraževanje za gozdarje o pravilnem krojenju lesa. Na fotografiji hrastov furnir za kupca iz Italije. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Komentarji: