Po klancu ljubezni in v varstvu Petrinih angelčkov

Istrski maraton Med 4000 tekači dva upokojena olimpionika – Kar 850 prostovoljcev – »Vreme za tek vselej pravo«

Objavljeno
05. april 2016 21.56
Portorož – Vse je pripravljeno za nedeljski sprejem 4000 tekačev na tretjem Banka Koper Istrskem maratonu, za katerega udeleženci trdijo, da spada med bolj zanimive in bolje pripravljene v Evropi. Teke in pašta fešto bodo začeli že v soboto. Pogovarjali smo se s predsednico organizacisjkega odbora Marijano Sikošek.



To je najmlajši maraton v državi. Kljub temu ga ocenjujete za najkakovostnejšega. Po čem ga merijo tekači?

Mi ga ocenjujemo s stališča varnosti in organizacije. Po vsej trasi bomo imeli okrepčevalnice in vodne postaje ter 12 spodbujevalnic, posebnih točk na strateških točkah, kjer bodo sodelovale glasbene in plesne skupine, dva pihalna orkestra, šola afriških ritmov, Eskobars, Anika Horvat ... Poskrbeli bomo, da tekači med tekom ne bodo izgubili motivacije.

K posebnosti in kakovosti veliko prispeva pokrajina?

Istra je v tem letnem času najlepša. Menjujejo se pejsaži. Tekli bodo med vinogradi, oljčniki, cvetočim drevjem, po srednjeveških ulicah ob piranskem mandraču, najmanj 12 kilometrov ob morju ... Trasa je speljana po »klancu ljubezni«, zelo strmi poti med Pacugom in Fieso, kjer bodo k sreči tekli navzdol.

Omenili ste pašta fešto. Kaj bo to?

Organiziramo jo prvič, dan pred maratonom na centralni plaži v Portorožu. Gre za druženje s pašto po primorsko med 12.00 in 14.30, po tekih za osnovnošolce in mladino.

Koliko ljudi bo skrbelo za varnost?

Na najbolj kritičnih točkah bo več kot 100 policistov, gasilcev, občinskih redarjev, na manj kritičnih 400 rediteljev prostovoljcev. Vseh prostovoljcev je 850.

Kako je poskrbljeno za zdravstveno oskrbo?

Imeti moramo 14 reševalcev iz vode, pri čemer bo pomagala tudi Slovenska vojska s čolnom in dvema potapljačema. Ključeni bodo trije zdravniki, pet zdravstvenih tehnikov ter 15 parov tako imenovanih Petrinih angelčkov, študentov, ki so opravili poseben tečaj, da lahko na različnih mestih priskočijo na pomoč, če bi bilo nujno.

Koliko tekačev je prijavljenih?

Štiri tisoč iz 22 držav, največ iz Slovenije in sosedstva. Prideta tudi dva italijanska olimpionika – Alberto Cova, ki je zmagal na teku na 10.000 metrov v Los Angelesu, in Gelindo Bordin, zmagovalec maratona leta 1988 v Seulu. Teklo bo še veliko znanih imen, ampak za nas so enako pomembni prav vsi. Veliko naredijo za naš maraton domači tekači, ki nastopajo kot naši ambasadorji.

Več cest bo zaprtih.

Središče Portoroža bo za nekaj ur zaprto v soboto in nedeljo od 8. do 18. ure, poleg tega še ceste v Izoli in Kopru, obalna cesta med Izolo in Koprom med 10.45 in 12.30. Vsakih deset minut bodo vozili avtobusi med Koprom Izolo in Lucijo, da bi tako zmanjšali pritisk na Portorož. A domačini prireditev vse bolj sprejemajo. Tudi navijačev je vse več, kar daje še poseben čar dogodku.

Kaj maraton pomeni za lokalno gospodarstvo?

Opažamo, da imamo vsako leto večjo podporo gospodarstva, še posebno turističnega. Letošnja prireditev bo tudi preizkus za še eno množično prireditev v Portorožu, ki bo junija gostil več tisoč motoristov z motorji Harley Davidson z vsega sveta.

Koliko stane maraton?

Več kot 100.000 evrov. Samo s startnino ne bi zmogli vseh stroškov.

Nagrade niso denarne?

Ne, so pa v obliki športne opreme, turističnih paketov in storitev.

Koliko gledalcev pričakujete?

Po lanskih izkušnjah najmanj 15.000.

In če vreme ne bo najprimernejše?

Vreme je vedno pravo za tek. In tako bo tudi tokrat.