Po nižinah snega za vzorec, v gorah nevarnost snežnih plazov

Na Notranjskem lahko zapade do deset centimetrov snega. Ponekod se sneg že oprijema cestišča.

Objavljeno
29. december 2011 14.51
Posodobljeno
29. december 2011 15.34
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana -  Danes bo Slovenijo prešla hladna fronta, v gorah pa bo zapadlo od pet do deset centimetrov suhega snega. Na skorjasti podlagi se novi sneg ne bo dobro sprijel s starim, severozahodni veter pa bo na izpostavljenih mestih novi sneg spihal v zamete, poroča STA. Po nižinah osrednje Slovenije bo dež večinoma prešel v sneg. Na silvestrovo bo suho.

Zvečer se bodo padavine še prehodno okrepile, ponoči pa bo sneženje ponehalo, najhitreje na Štajerskem in v Prekmurju.

Po nižinah osrednje Slovenije lahko pred tem zapade okoli pet centimetrov snega, na Notranjskem tudi do 10 centimetrov, najmanj pa ga bo na Štajerskem in v Prekmurju.

V petek se bo nekoliko okrepil severni do severozahodni veter, ki bo še prenašal sneg v zamete na južnih straneh grebenov in prelazov, zato se bo povečala nevarnost snežnih plazov zlasti v visokogorju. Snežne plohe se bodo še pojavile, a bodo lokalne in z manjšo količino snega.

V soboto in nedeljo bo suho, v nedeljo se bo spet precej segrelo. Sneg se bo počasi preobražal, nekoliko hitreje od nedelje dalje predvsem na prisojnih pobočjih.

V ponedeljek čez dan se bodo od zahoda začele pojavljati padavine. Meja sneženja bo med 700 in 900 metri nad morjem, predvidoma pa bo zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega, kar bo še nekoliko povečalo nevarnost snežnih plazov.

Padavine bodo povečale nevarnost snežnih plazov v gorah

Novi sneg, ki naj bi po napovedih meteorologov zapadel v naslednjih dneh, se na skorjasti podlagi v gorah ne bo dobro sprijel s starim, zato se bo zlasti v visokogorju in na mestih z napihanim snegom povečala nevarnost snežnih plazov.

V gorah je zadnje dni prevladovalo suho vreme, zaradi suhega zraka pa se je sneg tam le počasi preobražal, hitreje le na prisojnih pobočjih, kjer je nastajala površinska skorja in je sneg ponoči na površini pomrznil.

Snega je v gorah sicer razmeroma malo: v Julijskih Alpah ga je na 2500 metrih do okoli 90 centimetrov, na 1500 metrih pa do okoli 40 centimetrov. Drugod po gorah je na 1500 metrih od 20 do okoli 40 centimetrov snega, razmere pojasnjujejo na Upravi RS za zaščito in reševanje.