Mali proizvajalci žganja nič več samo pavšalisti

Vsebinska prenova obdavčenja, odprava administrativnih ovir in nejasnosti pri uveljavljanju sedanjega zakona.

Objavljeno
28. oktober 2015 18.25
Izdelovanje kraškega brinovca 27.novembra 2014
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Ministrstvo za finance je po 15 letih in 13 novelah pripravilo nov zakon o trošarinah in ga poslalo v enomesečno javno obravnavo. Trošarinski sistem tako vsebinsko prenavlja in ga prilagaja evropskim smernicam, hkrati pa odpravlja administrativne ovire in nejasnosti pri uveljavljanju aktualne ureditve. Trošarin ne zvišuje.

Zakonski predlog, na katerega bo mogoče vlagati pripombe do 27. novembra, šteje 112 členov in prinaša množico drobnih sprememb in prilagoditev glede na aktualno ureditev. Med tistimi, ki so namenjene odpravi administrativnih ovir za zavezance, so na primer: obračun trošarine bo odslej treba vložiti le za davčno obdobje, v katerem je nastala trošarinska obveznost, ne pa redno vsak mesec; zahtevke za vračilo trošarine bo mogoče vlagati elektronsko, dokazila (račune in druge dokumente) pa priložiti le na zahtevo dacarjev; priložnostne male pošiljke trošarinskih izdelkov iz EU, ki niso za komercialne namene, bodo oproščene plačila trošarine; poenostavili bodo prijavo v evidenco trošarinskih zavezancev in odjavo iz nje itn.

Nekaj vsebinskih novosti

Tako kot do zdaj se bodo tudi v prihodnje trošarine obračunavale na alkohol in alkoholne pijače, tobačne izdelke ter energente in električno energijo.

Alkoholne pijače

Pri alkoholu in alkoholnih pijačah predlog zakona ohranja sedanjo ureditev, ki je v celoti usklajena z direktivo EU. Zneski trošarine so določeni, po zakonu se lahko do 50 odstotkov zvišajo ali znižajo, konkretno višino pa sproti določa vlada z uredbo. Ministrstvo za finance v tem poglavju predlaga spremembo v sistemu trošarinske obdavčitve žganih pijač pri malih proizvajalcih žganja, saj po mnenju evropske komisije sedanja slovenska ureditev ni sprejemljiva. Tako po novem ne bo več razlikovanja med proizvodnjo za trg in za osebno porabo, odpravili bodo pavšalne letne zneske trošarine, nižje od 50 odstotkov nacionalne stopnje trošarine.

Režim za male proizvajalce žganja bo enak kot za velike, status malega proizvajalca žganja pa bo lahko pridobil tisti, ki ima v lasti oziroma uporabi opremo za proizvodnjo žganja in ga na leto ne proizvede več kot 200 litrov. Opreme za kuhanje žganja ne bo več treba prijavljati niti pečatiti, ko ni v uporabi, prav tako ne bo treba prijaviti lastništva ali posedovanja opreme za kuhanje žganja.

Tobačni izdelki

Med tobačne izdelke, za katere se plačuje trošarina, še naprej sodijo cigarete, cigare in cigarilosi, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje (tudi za vodne pipe), ne pa tobak za žvečenje in brezdimne ter elektronske cigarete. Uporaba zadnjih dveh se sicer povečuje, a na evropskem trgu še ni tako razširjena, da bi pomenila konkurenco tobačnim izdelkom, zato je (za zdaj) izvzeta iz obdavčitve. Vendar tovrstne nove izdelke vlada lahko kadar koli doda na seznam za trošarine. Zaradi večje ekonomičnosti je določen tudi minimalni znesek za obračun in plačilo trošarine, namreč deset evrov.

Energenti in elektrika

Energenti in elektrika so zavezani odmeri trošarine, če se uporabljajo za pogon ali ogrevanje. Zakon natančneje določa, kdaj pri teh nastane trošarinska obveznost, obračun trošarine ter nekatere poenostavitve, oprostitve in izvzetja. Da bi zajezili možnosti za izogibanje plačilu trošarin, bo doslednejši tudi nadzor nad energenti, ki se ne uporabljajo za pogon ali ogrevanje.

Po novem se trošarine na elektriko ne bodo več delile na poslovno in neposlovno rabo, kar se je v praksi izkazalo za neustrezno, ampak se bodo obračunavale glede na količinske stopnje porabe (zakon opredeljuje štiri stopnje). Veljavni znesek trošarine se ohranja. Spremenjeni način obračunavanja trošarine na električno energijo bo začel veljati 1. januarja 2017. Prehodno obdobje služi distributerjem za prilagoditev spremembi načina obračunavanja trošarine.

Enaka ostaja tudi ureditev vračila dela trošarine pri rabi za industrijsko-komercialni namen, kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo ter za komercialni prevoz blaga in potnikov, le za gradbeništvo so pogoji natančneje opredeljeni.