Deklica, operirana v Izraelu, že v domači oskrbi

Let na srcu operirane deklice je organiziralo specializirano zasebno izraelsko podjetje, tudi ekipa je bila izraelska.
Fotografija: Podrobnosti glede vrnitve na srcu operiranega otroka, ki se zdaj zdravi na ljubljanski pediatrični kliniki, bodo razkrili danes. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Podrobnosti glede vrnitve na srcu operiranega otroka, ki se zdaj zdravi na ljubljanski pediatrični kliniki, bodo razkrili danes. FOTO: Jure Eržen/Delo

Iz Izraela v Slovenijo se je sinoči vrnil otrok, ki je bil tam operiran na srcu. V zvezi z vrnitvijo so danes spregovorili Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike UKCL, poslovni direktor Teodor Žepič in vršilec dolžnosti vodje Konzularnega sektorja na MZZ Viktor Mlakar.

Deklica je že v domači oskrbi

»V začetku oktobra smo v bolnišnico v Izrael poslali na nadaljevanje že začetega zdravljenja bolnika s pediatrične klinike, ki ga je že v preteklosti zdravil dr. David Mishaly. Bolnik je 3. oktobra poseg v Izraelu uspešno prestal in naj bi se v začetku tega tedna vrnil v Slovenijo. Izbruhnila je vojna v Izraelu, ob angažmaju tako ministrstva za zunanje zadeve kot tudi zavoda za zdravstveno zavarovanje in pediatrične klinike nam je uspelo otroka varno z medicinskim transportom sinoči prepeljati v Slovenijo. Transport je potekal brez težav, otrok je bil prepeljan na pediatrično kliniko in je od danes že v domači oskrbi,« je dejal strokovni direktor Pediatrične klinike Pokorn. Zahvalil se je Mishalyju, ki je bil vseskozi v stiku z njimi in je pomagal pri organizaciji prevoza.

Teodor Žepič, poslovni direktor Pediatrične klinike, je priznal, da je šlo za enega najbolj zahtevnih transportov, predvsem zaradi razmer, v katerih se je znašla družina v Izraelu. Pohvalil je odlično koordinacijo vseh udeležencev – od pediatrične klinike do MZZ, MNZ in ministrstva za obrambo. Otrok je potreboval zdravniško asistenco ves čas, zato je bil potreben medicinski let. Letalo je pristalo v Ljubljani, pred tem pa so iskali možnosti po kopnem in morju, prek Jordanije in Cipra ter še druge alternativne možnosti. Našli smo najbolj varno in tudi finančno optimalno pot, je prepričan Žepič.

Kot je dejal Viktor Mlakar, vršilec dolžnosti vodje Konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu, je bil ta primer absolutna prioriteta slovenskega veleposlaništva v Tel Avivu. Vloga ministrstva je bila bolj koordinativne narave: »Pri iskanju najbolj optimalne rešitve, mislim, da smo našli tisto pravo,« je dodal. Kot je povedal, so rešitve ponudila različna zasebna letalska slovenska podjetja, pri vrnitvi otroka in družine je bila pripravljena sodelovati tudi Slovenska vojska. Del družine so sicer evakuirali v Slovenijo v ločenem letu pred dnevi s pomočjo črnogorskega leta.

Let je organiziralo specializirano zasebno izraelsko podjetje, ki premore letala, ki zagotavljajo medicinske lete – to je lete v prisotnosti zdravnika in medicinske sestre – ne glede na to, ali je otrok v času leta stabilen ali ne. Tudi ekipa je bila izraelska.

Preberite še:

Komentarji: