Po prvih pomislekih SD brez težav podprla sporazum z Levico

Vse kaže, da bo protokol sodelovanja z zunajvladno partnerico podpisan pred ponovnim glasovanjem o zakonu o izvrševanju proračuna.
Fotografija: Konferenca SD je pooblastila predsednika stranke Dejana Židana za nadaljnje odločitve v zvezi s sporazumom. FOTO: Tomi Lombar/delo
Odpri galerijo
Konferenca SD je pooblastila predsednika stranke Dejana Židana za nadaljnje odločitve v zvezi s sporazumom. FOTO: Tomi Lombar/delo

Kljub začetnim zadržkom in napovedim, da bodo šele aprila na konferenci odločali o stališču do parafiranega sporazuma o sodelovanju z Levico, je SD očitno stopila korak nazaj. 

Konferenca SD, ki je na dopisni seji potekala od petka do danes, soglaša s sporazumom, za podpis pa ne pogojujejo niti vključitve svojih dopolnil, ki so vsebinsko gledano malenkostna.

Milan Brglez FOTO: Leon Vidic/delo
Milan Brglez FOTO: Leon Vidic/delo


»Mislim, da se moramo zdaj vsi posvetiti vsebini in manj koalicijskim ter zunaj koalicijskim preigravanjem,« je dejal poslanec in predsednik konference SD Milan Brglez. Po njegovih besedah so odnosi v koaliciji vedno odvisni od vseh partnerjev, nikoli le od enega. Pričakuje, da bodo odnosi zdaj omogočali, da bodo iz koalicijskega in sporazuma z Levico kaj uresničili. Z manjšinsko vlado in tako sestavo v državnem zboru pišejo novo zgodbo, pravi Brglez.

Na organih SMC bodo sporazum predvidoma potrdili jutri, kljub temu, da ni ocen o finančnih posledicah vseh načrtovanih ukrepov, kar so sicer pričakovali prejšnji teden. 

​Vse kaže, da bo do podpisa protokola prišlo že jutri ali najkasneje v sredo dopoldne, preden bo državni zbor ponovno odločal o zakonu o izvrševanju proračuna, potem ko je državni svet prejšnjo sredo izglasoval veto. Za potrditev je potrebnih 46 glasov poslancev, koalicija pa jih ima 43. 

Verjetno bosta glasove prispevala manjšinska predstavnika, podporo pa je napovedala tudi SNS, ki ima štiri poslance.

Luka Mesec FOTO: Blaž Samec/delo
Luka Mesec FOTO: Blaž Samec/delo


»V Levici nas odločitev konference SD veseli, s tem smo praktično že prišli do soglasja za podpis sporazuma. Odločitev razumemo kot brezpogojno, smo pa njihove dopolnitve vzeli na znanje,« je komentiral koordinator Levice Luka Mesec in izrazil pričakovanje, da podpišejo pred glasovanjem o vetu. »Da potem končno preidemo k akciji,« je še komentiral in dodal, da že pripravljajo rešitve za omejitev agencijskega dela, odpravo študentskih servisov, alternativo dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju in druge. 

V sklopu delovnih skupin so se pripravljeni pogovarjati o dopolnilih SD. »Delovne skupine so prostor za razpravo o konkretnih vsebinah, zakonskih in dodatnih predlogih vseh strank, ki bomo sodelovale.«

Komentar večine koalicijskih partneric ob parafiranju protokola je bil, da je večina projektov, ki so jih v njem zapisali, že tako ali tako v koalicijski pogodbi. Kaj je dodana vsebina? »Problem zadnjih let v Sloveniji je, da je v koalicijskih pogodbah marsikaj pisalo, pa ni bilo uresničeno. Sporazum smo želeli zato, da imamo nek akcijski načrt, časovnico in zavezo med strankami, kaj se bo v naslednjem letu zgodilo, kaj bo vložila Levica, ki pa pričakuje podporo koalicije in katere projekte bomo izvedli skupaj,« je odgovoril Mesec.

 

Preberite še:

Komentarji: