Po snegu in žledu se Ložani zdaj bojijo poplav

V Loški dolini je danes popoldan začela z delom vojaška pralnica perila.

Objavljeno
08. februar 2014 16.02
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Stari trg pri Ložu - V občini Loška dolina že osmi dan zapored vladajo izredne razmere. Pitno vodo imajo zagotovljeno, prevoznost cest tudi, še vedno pa jim primanjkuje najmanj 15 agregatov z močjo 100 kilovatov (kW) in več, s čimer bi vsaj za silo zadostili potrebam tamkajšnjim prebivalcev. Za povrh jim zdaj grozijo še poplave.

»Če ocenjujem stanje na terenu od 1 do 5 bi našemu območju prisodil 2+,« je za spletno Delo povedal tamkajšnji župan Janez Komidar.

Skrb vzbujajoče je, da se sneg zelo hitro topi, poleg tega pa so že za danes ponoči napovedane padavine, kar lahko privede do dviga podtalnice in potoka Obrh in posledično do vnovičnih poplav. Kritično je lahko zlasti v naseljih Šmarata in Kozarišče, ki sta bili pred desetimi dnevi že poplavljeni.

Ljudje so se danes v tej občini zelo razveselili javne pralnice, ki so jo v Stari trg pripeljali slovenski vojaki in bo odslej delovala vsak dan od 13. ure do 19. ure.

»Na terenu smo vsi in odpravljamo napake. Danes smo dobili pomoč 39 članov slovenske gasilske zveze. Naša prednostna naloga je očistiti traso daljnovoda dreves in padlega vejevja, kar je pogoj, da čimpreje dobimo električni tok. Zdaj je stanje nevzdržno,« je povedal Komidar. Pravi, da se v podjetju Elektro Ljubljana spopadajo s pomanjkanjem kadra. Če bi oni imeli dovolj delavcev, bi lahko najkasneje v petih dneh celotna Loška dolina z Babnim Poljem vred že imela stabilno elektriko, tako pa elektrike v manj kakor štirinajstih dneh v bolj odročnih krajih Komidar ne pričakuje. Do takrat bodo njihovi gasilci od hiše do hiše prevažali agregate in tako ljudem lajšali življenje. Ker morajo tamkajšnji gasilci v ponedeljek v službe, bo imela civilna zaščita bistveno manjše moštvo, prav zato bi Komidar rad zagotovil čim večje število agregatov, saj bo prihodnji teden precej manj ljudi na terenu, ki bi prostovoljno vozili agregate od hiše do hiše. Zdaj med ljudmi kroži 25 manjših agregatov in deset z močjo od 14 kW do 250 kW. Dva agregata sta včeraj prispela tudi iz Romunije, ki ju je k njim pospremil celo romunski veleposlanik. Oba so nemudoma priklopili v Kozarišču - Šmarata, drugi pa proizvaja tok za potrebe naselja pri Ložu. Del proizvodnje v podjetju Kovinoplastika v Ložu je včeraj steklo.