Po štirinajstih letih imajo spet vrtec

Na Remšniku nad Radljami ga obiskuje sedem otrok

Objavljeno
01. september 2016 22.28
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Radlje ob Dravi – V hribovski vasici Remšnik nad Radljami ob Dravi so na pobudo staršev včeraj v prostorih podružnične osnovne šole po štirinajstih letih znova odprli vrtec. V letošnjem šolskem letu ga obiskuje sedem otrok, starih od dve do pet let.

Čeprav je večina med njimi prvič prestopila vrtčevski prag, ni nihče potočil solze. Morda se je kakšna prikradla v oči le njihovim staršem – od sreče, ker jim ne bo več treba z avtomobilom dvakrat na dan v Dravsko dolino.

Anton Rebernik je v vrtec pripeljal petletnega sina Matjaža: »Lani smo ga morali voziti v vrtec deset kilometrov daleč in to je bil pozimi kar problem. Zdaj bomo v vrtec lahko prihajali peš, saj stanujemo v bližini.« Veliko staršev otrok na Remšniku zaradi oddaljenosti vrtca v Vuhredu ali Radljah ob Dravi otrok doslej sploh ni vpisalo v predšolsko vzgojo. »To pomeni, da so v šolo začeli hoditi naravnost od doma, kar pa vemo, da za otroke ni najboljše,« je povedal ravnatelj osnovne šole v Radljah ob Dravi Damjan Osrajnik.

S predšolskimi otroki bo na Remšniku na svojo željo delala vzgojiteljica Franja Pečonik: »Program bo nekoliko drugačen kot v drugih vrtcih. Ker so otroci vključeni v poldnevni program, bodo v vrtec prihajali ob pol osmih zjutraj, ob enih pa bodo odšli že domov.« Ker je otrok malo, ob sebi ne bo imela pomočnice, če bo treba, pa ji bodo na pomoč lahko priskočili štiri stalne učiteljice s podružnične šole in njihovi učenci. Letos jih je na šoli 44 v štirih kombiniranih oddelkih, med njimi pet prvošolcev. Ker je na Remšniku šola devetletna, prihajajo na pomoč tudi učitelji in učiteljice iz matične šole v Radljah ob Dravi.

V naravo, h gasilcem in lovcem

Za najmlajše iz vrtca je občina opremila igralnico in preuredila zapuščeno otroško igrišče ob šoli ter za to po besedah župana Alana Bukovnika z največjim veseljem porabila okoli 20.000 evrov. Iz igralnice je lep razgled na Dravsko dolino, na bližnji gozd, travnik in koruzno njivo. Vzgojiteljica Franja je že napovedala, da bodo otroci veliko v naravi, tako kot šolarji pa se bodo tudi oni družili z domačimi gasilci, lovci in kmečkimi ženami. Najmlajši od sedmerice je dveletni Anej, najstarejša sta Matjaž in Karin, ki bosta prihodnje leto prvošolčka. Otroci bodo v vrtcu imeli zajtrk, malico in kosilo, ki jih bo v šolski kuhinji zanje pripravljala Dragica Miklavc. Vodja šole na Remšniku Valerija Tertinek pravi, da bodo na šoli storili vse, da se bodo otroci pod njihovo streho prijetno počutili.

Mateja Planinšič, mama triletne Larise, upa, da bodo prihodnje leto na Remšniku dobili celodnevni vrtčevski program, saj veliko staršev hodi v službo. Boris Gašper, predsednik krajevne skupnosti Remšnik, pravi, da je vesel, ker se kraj pomlajuje: »Mladi se vračajo in z njimi prihajajo tudi otroci.« Statistika kaže, da bo v prihodnjih letih vsako leto za vrtec dovolj starih najmanj pet ali šest otrok, zato se za usodo podružnične osnovne šole v vasi 800 metrov nad morjem ni bati.