Po toplem letu mrzel Silvester

Vreme: Nizke temperature do petka. Polarni mraz spet februarja.

Objavljeno
30. december 2014 18.35
Gregor Pucelj
Gregor Pucelj
Ljubljana – »V sredo in četrtek se bo nadaljevalo zelo mrzlo vreme. Najnižje jutranje temperature bodo marsikje pod –15 stopinj Celzija,« ob oranžnem opozorilu, ki v običajnem jeziku pravi – bodite pripravljeni, sporočajo z Agencije RS za okolje.

Potem ko še prejšnji teden nismo bili zadovoljni z zelenim božičem, sta nas zadnje tri dni leta 2014 »presenetila« sneženje in val mrzlega polarnega zraka. Tako se nam nocoj zanesljivo obeta eno najbolj mrzlih silvestrovanj v zadnjega pol stoletja. Kot kaže napoved, se bodo v noči s srede, 31. decembra, na novega leta dan po Sloveniji temperature gibale od –1 stopinje Celzija ob morju, –7 na Goriškem do –10 oziroma –12 v osrednji Sloveniji in na že običajno bolj mrzlih krajih, na primer na Kočevskem, tudi do –19 stopinj Celzija. Podobno nizke temperature bodo vztrajale do petka, 2. januarja, ko bodo zjutraj povsod še pod lediščem, čez dan pa se bodo dvignile na 4 do 8, na Primorskem in Goriškem celo do 10.

Čeprav je bilo iztekajoče se leto rekordno toplo in namočeno, je tudi res, da nizke temperature, kot smo jim priča zadnje tri dni, v naših krajih niso nič posebnega. Vsaj za nekaj dni pozimi, v času, ko je dan najkrajši, padejo temperature v nočnih in zgodnjih jutranjih urah pred sončnim vzhodom do –20 in včasih še kakšno stopinjo niže. Rekordno mrzel kraj pa je Babno Polje na Bloški planoti, kjer so doslej že trikrat (15. in 16. februarja 1956 in 13. januarja 1968) uradno izmerili temperaturo 34,5 stopinje pod ničlo. Sicer pa je absolutni rekorder mrazišče Mrzla Komna, ki leži 1592 metrov nad morjem, kjer so v noči na 9. januar 2009 raziskovalci mrazišč v okviru Slovenskega meteorološkega foruma izmerili minimalno temperaturo –49,1 °C.