Po večini države sneži

Ponoči se bo nekoliko ogrelo, saj bo zapihal bolj južni veter, zato bo sneg prešel v dež. Možne poledice.

Objavljeno
30. januar 2014 08.02
Sneg
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, P. B., Celje, B. R., Litija, R. G., M., M. R., Maribor
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, P. B., Celje, B. R., Litija, R. G., M., M. R., Maribor

Ljubljana, Maribor, Litija, Celje - Zaradi močnega sneženja je promet po državi upočasnjen, na cestah pa so plužne in posipne skupine. Do zastojev je prišlo na avtocesti iz smeri Brda in iz smeri Viča proti razcepu Kozarje in naprej proti cestninski postaji Log. Daljši zastoj je tudi na izvozu Brezovica iz smeri Ljubljane. Na Primorskem v okolici Senožeč pada leden dež.

Ceste se plužijo in posipajo, zagotavljajo, voznike pa pozivajo, naj prilagodijo vožnjo voznim razmeram in se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme.

Na zgornjem Gorenjskem brez posebnosti zaradi snega

Na zgornjem Gorensjkem je na cestah od 10 do 30 centimetrov snega, ki pa za zdaj ne povzroča preglavic. Po podatkih pristojnih komunalnih služb ceste posipajo in plužijo, na cestah je praktično vsa razpoložljiva
mehanizacija. Vozil je na cestah nekoliko manj kot običajno, o posebnostih pa za zdaj ni poročil.

V Mariboru ljudi opozarjajo na lomljenje vej

Močno sneženje na mariborskem koncu preglavic ne povzroča le voznikom, marveč tudi pešcem. Zaradi večje količine snega se namreč ponekod že močno upogibajo in tudi lomijo veje in drevesa. Na občini zato opozarjajo občane, naj bodo zlasti pozorni v parkih in na trgih. Ko se bo vreme ustalilo, bodo pristojne službe pregledale drevesa in odstranile polomljene veje.

Denis Škorjanec, vodja zimske službe pri Cestnem podjetju Murska Sobota (CPMS) v bazi Lenart, ki skrbi za 214 kilometrov državnih in 350 kilometrov občinskih cest na širšem mariborskem območju, je povedal, da posebnih zapletov zaradi močnega sneženja ni bilo. Tu in tam je kje zdrsnil kakšen tovornjak, a bolj zaradi neznanja voznika ali pomanjkljive zimske opreme, pravi Škorjanec.

Po njegovih besedah so delavci CPMS ceste zgodaj zjutraj najprej preventivno posipali, ko je začelo močneje snežiti, pa je na teren poslal vseh 35 plužno-posipnih enot. Večina vozil se je v bazo vrnila okrog 15. ure, ko so se razmere na cestah normalizirale.

Na Nigradu, ki je v Mariboru zadolžen za pluženje in posipavanje blizu 750 kilometrov občinskih cest, je vodja zimske službe Anton Gmeiner povedal, da so začeli z delom ob osmih zjutraj, popoldan pa je bilo še vedno v akciji vseh 60 enot. Do popoldneva so sicer porabili okrog 120 ton soli, na cestah pa je promet ponekod oteževala plundra.

Vendar po podatkih mariborske policijske uprave zaradi snega na cestah kakšnih hujših posledic ni bilo. Do popoldneva se je zgodilo pet prometnih nesreč, od tega tri takšne, ki jim je najbrž botroval sneg. Popoldan je sicer na mariborskem območju prenehalo snežiti.

V Litiji zapadlo deset centimetrov snega

V Litiji je v zadnjih urah zapadlo približno deset centimetrov snega. V Beli krajini in na Gorjancih se med sneženjem že pojavlja tudi dež, zato tamkajšnji vzdrževalci cest opozarjajo voznike na previdnost pred poledenelimi cestami.

Padavine ponekod do ponedeljka; tudi več kot meter snega

Po podatkih Arsa po snežna odeja debelejša predvsem na zahodu in severozahodu države, kjer lahko zapade tudi do meter snega; predvsem v hribovitem svetu severne Primorske in v precejšnem delu Gorenjske, kjer bo snežilo štiri dni zapored bo lokalno zapadlo okoli 40 ali 50 centimetrov snega, skupaj pa bo ponekod zapadlo tudi več kot meter snega.

Snežilo bo predvsem danes nato spet v soboto in nedeljo tudi v osrednji Sloveniji, kjer bo zapadlo med 15 in 30 centimetri snega.

Na vzhodu bo količina padavin majhna, lahko se bosta menjala rahel sneg in rahel dež.

V južnem delu Primorske vremenoslovci napovedujejo dež, ki se bo močnejši v petek čez dan. Nekateri vodotoki bi lahko prestopili svoje bregove, so še zapisali na Arsu.

Možnost poledice

Vremenoslovci opozarjajo na možnost poledice. Danes zvečer bo od juga sneg začel prehajati v dež in ponekod bo zato možna poledica.

Ob morju bo zapihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2, ob morju in na Goriškem od 0 do 3, najvišje dnevne od -2 do 2, na Primorskem od 3 do 12 stopinj Celzija.