Še brez odločitve o izločitvi sodnice Kogovšek Šalomon. Sledi sodnik Jaklič?

Peter Gregorčič predlagal izločitev sodnice Neže Kogovšek Šalomon. Odločitve (še) ni bilo.
Fotografija: Kot kaže, bo presojanje v primeru novele RTV Slovenija, ki jo javnost budno spremlja, še napeto. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Kot kaže, bo presojanje v primeru novele RTV Slovenija, ki jo javnost budno spremlja, še napeto. FOTO: Črt Piksi/Delo

Peter Gregorčič, predsednik programskega sveta in prvopodpisani pod predlogom za presojo novele zakona o RTV Slovenija, je – to so na potrdili tudi na ustavnem sodišču – podal predlog za izločitev ustavne sodnice Neže Kogovšek Šalomon iz presojanja o noveli, ki jo začenjajo sodniki. 

To je storil po tem, ko so na TV Slovenija in Novi24TV sprožili polemiko, ali bi njeno dopolnilno delo na Mirovnem inštitutu – za to ima tudi dovoljenje delodajalca in ni nič neobičajnega – lahko vplivalo na njeno pristranskost v tej zadevi, saj je inštitut sodeloval pri pripravi intervencije nevladnih institucij, ki je bila vložena na to temo v tem tednu, in tudi predreferendumski kampanji.

image_alt
Članice koalicije »RTV je ZAkon« vložile intervencijo na ustavno sodišče

Pravna mreža za varstvo demokracije, ki občasno sodeluje tudi z Mirovnim inštitutom, pa je sodelovala pri pripravi izhodišč omenjene novele.

»Glede izločanja je mogoče reči le, da lahko izločitev sodnika predlagajo udeleženci postopka ali sodnik sam, vedno pa o tem odločijo drugi sodniki,« so nam sporočili z ustavnega sodišča. Kaj bodo sodniki odločili, pa za zdaj še ni znano. Kot nam je pojasnil še Sebastian Nerad, generalni sekretar ustavnega sodišča, o tem niso sprejeli nobene odločitve. Sodnica je bila sicer  odsotna zaradi službene poti.

In zakaj gre za pomembno vprašanje? Njena izločitev – po izločitvi sodnika Roka Čeferina, čigar pisarna sodeluje z RTV Slovenija – bi tako tehtnico lahko močno nagnila v korist tistih sodnikov, ki so izglasovali tudi začasno zadržanje novele zakona o RTV Slovenija in za katere se v javnosti predvideva, da bodo tako naklonjeni razveljavitvi omenjenega zakona.

image_alt
Kaj sploh pomeni zadržanje novele zakona o RTV Slovenija?

Preberite še:

Komentarji: