Podjetja podprla točeno pivo

Za fontano za pivo pod milim nebom župan Žalca zagotavlja, da bodo ves manjkajoči denar dobili od gospodarstva

Objavljeno
04. februar 2016 16.54
Posodobljeno
04. februar 2016 17.00
Tiskovna Žalec
Brane Piano
Brane Piano
Žalec - Izredna seja na zahtevo osmih žalskih svetnikov, ki nasprotujejo fontani piv, ni mogla preprečiti načrtov za gradnjo fontane Zeleno zlato v Mestnem parku Žalec. Ko jim je bil projekt ponovno predstavljen, jih je pri glasovalo le 7, 18 pa jih je bilo za nadaljevanje projekta. Zdaj mora Kos zbrati le še manjkajočih 64 tisoč evrov in dela se bodo lahko začela.

Osem svetnikov je od župana Janka Kosa zahtevalo izredno sejo, ker se je fontana s prvotnih 52 po predračunih podražila na do 350 tisoč evrov. A zanjo so prav svetniki s sprejetjem proračunov za 2015 in 2016 že zagotovili 170 tisoč evrov, vse preostalo pa bo z donacijami plačalo žalsko in savinjsko gospodarstvo.

Župan Kos je sejo na njihovo zahtevo kljub vsemu sklical, potem pa je v danes popoldan skupaj s sodelavci in projektanti svetnikom štiri ure razlagal, zakaj se je fontana podražila in kako je občinska uprava za podražitev našla rešitev.

Direktorica občinske uprave Tanja Razboršek Rehar je tako povedala, da zamisel izvira iz leta 2013. Na vabljenem arhitekturnem natečaju za gradbeni del fontane so izbrali rešitev Nataše Tržan in Tomaža Tomana z RC Planiranja Celje in projekt leta 2014 predstavili v Savinovem likovnem salonu. Potem pa so naročili še projekt gradbenih del in doživeli presenečenje - ocenjen je bil na 250 tisoč evrov.

Zato je občinski svet lani v proračunu za 2015 za fontano najprej zagotovil 13.500 evrov, potem pa z rebalansom še 52.500 evrov, torej skupaj 88 tisoč evrov, letos pa je v proračunu 2016 zanjo namenil 82 tisoč evrov.

Celjski Remont, ki se je edini prijavil na razpis za izvedbo gradbenih del, je najprej ponudil izvedbo za 290 tisoč evrov, a se je občina izpogajala za ceno 224 tisoč evrov. Vendar pa bo k temu treba dodati še okoli 107 tisoč evrov tisoč evrov za avtomatizirano točenje piva, kar lahko izvede kateri izmed ponudnikov mlekomatov, dogovarjajo pa se tudi s celjskim podjetjem Etra.

Vse dosedanje raziskave in ankete, tako med občani kot širšo populacijo ter turističnimi agencijami, so pokazale, da bi bila fontana piv dobrodošla turistična zanimivost Savinjske doline, še zlasti, če bi jo tržili skupaj z Ekomuzejem hmeljarstva in pivovarstva ter z Rimsko nekropolo. S takšno zanimivostjo pa si koristi od turističnega razvoja obeta tudi tukajšnje gospodarstvo. Matjaž Omladič, direktor Novem Car Interior Designa in predsednik tukajšnje zveze turističnih društev je dejal, da česa podobnega nimajo nikjer in da je prav več turistov v Savinjski dolini priložnost za podjetnike.

To potrjuje število donatorjev iz gospodarstva, ki so pripravljeni fontano podpreti. Občini so že darovali 102 tisoč evrov, zdaj občina potrebuje še 64 tisoč evrov. »Šele, ko jih bomo zbrali, bomo Remont uvedli v delo oziroma mu dovolili zasaditi prvo lopato v Mestnem parku Žalec,« je zagotovil župan Janko Kosu.

O tem, ali je občinski svet sploh imel možnost ustaviti projekt, pa je Kos povedal: »Ne, saj je v obeh proračunih za fontano že zagotovil 170 tisoč evrov, preostala sredstva pa ne bodo proračunska.«