Podjetje z blokiranimi računi primernejše od Hidrotehnika

Konzorcij, izbran za urejanje povodja Soče, bo moral še enkrat predložiti reference ter dokaz o plačilu davkov in solventnosti.

Objavljeno
02. oktober 2015 14.21
drstne jame
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) za zdaj vztraja, da je konzorcij podjetij s celjsko družbo Vekton na čelu in s hrvaško podporo najboljša izbira za izvajalca javnih del v povodju reke Soče. Medtem dosedanji koncesionar Hidrotehnik tudi s pomočjo političnega vpliva opozarja na finančne težave Vektona in pomanjkljive izkušnje partnerja iz Zagreba, ki bi zagotavljal večino delovne sile.

Vlada si je vzela precej časa, potem ko ji je revizijska komisija po pritožbi Hidrotehnika naložila ponovno odločanje, a na koncu je odločila enako. Zadnji korak izbire je poziv okoljskega ministra na sklenitev pogodbe, vendar bo moral ponudnik pred tem znova dokazati svojo usposobljenost in predložiti dokazila o solventnosti in plačilu davkov. Kdaj bodo konzorcij pozvali na sklenitev pogodbe, na MOP niso povedali.

Več kot 70 dni blokirani računi Vektona in neplačani davki so glavni vzrok za pritožbe konkurence, vendar »zgolj« finančne težave niso dovolj za izločitev družbe, temveč so to stečajni postopek, likvidacija družbe ali prisilna poravnava. MOP se zato Vektonu ni odreklo, poleg tega je razpisna komisija odločala, preden so konec julija Vektonu banke blokirale račune. »Vladno gradivo je MOP vložilo pred tem datumom. Če bi na ministrstvu želeli vsak dan spremljati stanje podjetij, bi morali vsak dan zahtevati podatke od bank za vse ponudnike. Zato pa je predviden še dodatni postopek, v katerem se znova preveri usposobljenost podjetja za izvajanje del,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Hrvaški delavci so boljši

Vekton v lasti Ivana Bednjičkija je oddal partnersko ponudbo z družbama Euro tehnik iz Ljubljane in hrvaško Vodoprivredo Zagreb. »Določene pogoje lahko izpolni ponudnik sam oziroma se sklicuje na partnerje, v tem primeru delavce zagotavlja pretežno Vodoprivreda Zagreb. Če bodo podjetja izbrana, bodo morala pred podpisom koncesijske pogodbe vzpostaviti projektno podjetje.« Država za porečje Soče zahteva najmanj šest strokovnih delavcev in 31 operativnih. »Izbrani konzorcij je ponudil več in bolje usposobljene delavce kot neizbrani ponudnik,« zatrjujejo na ministrstvu.

Vprašanje koncesionarja je doseglo tudi parlamentarne klopi. Posoški poslanec Danijel Krivec je hotel pred dnevi od okoljske ministrice Irene Majcen izvedeti, kako bo ministrstvo zagotavljalo kakovostno in pravočasno izvedbo del z izvajalcem, ki da poslov ni sposoben izpeljati ne finančno ne s hrvaško kadrovsko zasedbo, ki da nima nikakršnih izkušenj z deli na zahtevnem vodotoku, kot je Soča. Krivec trdi, da je zaradi davčnih dolgov in blokiranih računov podana domneva insolventnosti podjetja. Pravna težava so tudi hrvaški delavci: »Vso delovno silo in večino strokovnih referenc zagotavlja hrvaško podjetje s hrvaškimi delavci, pri čemer bi se morali zavedati, da je po naši pravni ureditvi onemogočeno zaposlovanje hrvaških državljanov za nedoločen čas oziroma za čas trajanja štiriletne koncesije. To pa pomeni, da izbrani ponudnik ne izpolnjuje minimalnih zahtev glede kadrovskih pogojev.« Poslanec zato dvomi o objektivnosti in pravilni izbiri. Vekton po podatkih portala Gvin zadnji dve leti ob dobrih treh milijonih evrov prihodkov posluje z malo več kot 50.000 evri dobička.

Izgubi koncesije bi sledila racionalizacija

Hidrotehnik je imel koncesijo na vodotokih ob Soči, Idrijci in Vipavi zadnje desetletje. V družbi pravijo, da imajo zaposlenih 158 delavcev za nedoločen čas, s čimer več kot zadostijo zahtevi razpisa. Vzdrževanje in saniranje povodja pa je očitno lahko tudi dober posel, saj je družba lani iz naslova javne službe prejela 2,8 milijona evrov, predlani pa 2,3 milijona. »Prihodki obsegajo tako redna vzdrževalna dela kot sanacijske programe,« so povedali v Hidrotehniku, kjer pravijo, da bi morali ob izgubi koncesije izvesti ukrepe optimizacije in racionalizacije.