Podjetniki za oživitev mesta

S povezovanjem, boljšo organizicijo in pestrejšo ponudbo do živahnejšega starega dela Kranja.

Objavljeno
13. april 2016 23.48
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranj – Premalo sodelovanja, neučinkovita politika, prevelik vpliv krajevne skupnosti in mestne občine v starem delu Kranja so lastnike in najemnike nekaterih lokalov spodbudili k organiziranju trgovsko-gostinskega ceha, ki želi oživiti staro mesto.

Kot je pred včerajšnjim prvim srečanjem povedal pobudnik ustanovitve ceha, ki bo predvidoma ustanovljen kot društvo, Milan Vasiljević Kogovšek, sicer najemnik lokala v starem mestu, je največji problem slab obisk starega mesta, ki je posledica neatraktivne ponudbe. Povod za organizacijo prvega srečanja pa je problem parkiranja v starem delu mesta. Vasiljević Kogovšek je dejal, da bo njihova naloga v mesto pripeljati obiskovalce. Na pomislek, da je to naloga mestne občine ter zavoda za turizem in kulturo, sogovornik odgovarja, da želijo predlagati rešitve, in ne le opozarjati na probleme. Ena od zamisli je, da bi po zgledu pariškega Montmartra z rastlinjem ozelenili in na ta način polepšali Vodopivčevo cesto, pri čemer bi jim pomagali na biotehniški fakulteti, s katero so že vzpostavili kontakte. V gostilnah bi lahko ponudbo dvignili na višjo raven, vendar bi morali v tem primeru organizirati izobraževanje zaposlenih, kar bi prevzeli v cehu.

Čeprav na mestni občini pravijo, da veliko pozornost namenjajo zamislim in ukrepom za oživljanje starega mestnega jedra Kranja (lani so v staro mesto s pomočjo občinske subvencije pripeljali sedem najemnikov), tega za zdaj v mestu še ni čutiti. V mesecu dni bodo na Stari Savi tik ob starem mestnem jedru uredili okoli 200 novih parkirnih mest, pravijo na občini, medtem ko meščani še čakajo, da bo občina uresničila napovedi o bolj živahni tržnici in o ureditvi javnih sanitarij.

Kljub prireditvam, ki jih v starem mestu organizira občinski zavod za turizem in kulturo, so parkirišča polna, mesto pa je prazno, pravi Milan Vasiljević Kogovšek. »Začenjamo se povezovati in pogovarjati, prihajajo tudi že zamisli za konkretne projekte oziroma ukrepe, tako da je smer za nove vsebine v starem Kranju zagotovo pravilna,« pravi župan Boštjan Trilar.