Podmornica in letala so dobili nov paviljon

Park vojaške zgodovine - nekdaj odpisana kasarna postaja največji muzejski turistični kompleks v državi.

Objavljeno
30. julij 2015 13.08
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Pivka – Kdor te dni obišče Park vojaške zgodovine, lahko naleti na selitev velikih in težkih eksponatov, v ponedeljek na primer podmornice. V novem paviljonu bodo do septembra uredili muzej, z dokončanjem objekta ministrstva za kulturo pa bodo do konca leta zaokrožili ponudbo največjega slovenskega muzejskega kompleksa.

»Odprtje novega paviljona bo nova razvojna prelomna točka za Park vojaške zgodovine. Z zbirkami, muzejsko restavracijo, trgovino in parkiriščem za avtodome postajamo celovit muzejski turistični kompleks,« pravi prvi mož pivškega vojaškega muzeja Janko Boštjančič, soavtor in duša ideje o ohranitvi in prezentaciji slovenske vojaške dediščine v Pivki.

Za paviljon, ki so ga zgradili v enem letu, so porabili levji delež od 4,3 milijonov evrov, ki so jih za projekt Celovita ureditev Parka vojaške zgodovine prejeli od Evropske unije, ministrstva za kulturo (0,6 milijona evrov) in občine Pivka (0,7 milijona evrov). Vstop v paviljon bo skozi zgradbo komande, ki je vstopna točka že zdaj. Prilagojen bo tudi gibalno oviranim. V novem objektu bo postavljena nosilna zbirka slovenske osamosvojitvene vojne. Poleg te bodo v paviljonu s sodobnimi sredstvi prikazani razvoj slovenske nacionalne ideje od leta 1848 do 1945, čas JLA, njenega vpliva na civilno družbo, razvoj teritorialne obrambe, doživljanje odločilnih dogodkov iz slovenske osamosvojitvene vojne na osebni ravni in podobno.

Sedemdesettonska selitev

V paviljon so že preselili letala MIG-21, ameriška F-86 sabre in thunder jet ter druga težka vojaška vozila. Že selitev teh ni bila mačji kašelj, v ponedeljek pa bodo z zgornjega platoja v paviljon preselili še 70-tonsko podmornico, v katero bo po novem mogoče vstopati z galerije. »Selitve, premiki, postavitev niso preprosti. Veščih mehanikov ni v izobilju. Nekatera vozila še delujejo, druga ne, moramo biti inovativni, zlasti pa dobro sodelujemo z Vojaškim muzejem Slovenske vojske, pri selitvah pa nam pomagajo vojaki Slovenske vojske iz pivške vojašnice ter podjetji Dvig in Centir. Te dni turisti pri nas lahko opazujejo tudi čiščenje in restavriranje vozil, kajti zaradi selitve smo zbirke nekoliko premešali, to pa je priložnost za vzdrževalna dela,« pojasnjuje Boštjančič.

Letošnje pridobitve prvega paviljona so najstarejši tank na Slovenskem – stewart M3A1 iz prve tankovske brigade, ter makete oklepnih vozil, ki ne obstajajo več. V stavbi komande ostajajo razstave in filmska soba, v drugi paviljon pa umeščajo topništvo, od nemškega protiletalskega flaka 88 in znamenitega ameriškega topa long tom do makete legendarnega nemškega železniškega topa, največjega orožja, ki je kdaj stalo na slovenskih tleh, katerega primerek je nemška vojska med vojno skrivala v košanskem železniškem predoru, z njim pa aprila 1945 streljala na Reko. V tem paviljonu bo novost zbirka plinskih mask, tudi živalskih.

Letos spet rekorden obisk

Svoj nekdanji nastanitveni objekt pa zdaj obnavlja tudi ministrstvo za kulturo. V njem bodo na ogled depoji Narodnega muzeja Slovenije, Tehniškega muzeja Slovenije ter Muzeja novejše zgodovine, kar bo do konca leta Park vojaške zgodovine zaokrožilo v največji muzejski kompleks v Sloveniji. Lani je minila deseta obletnica od prvih korakov tega muzeja, ki je nastal v kasarnah, v času odhoda JLA dodobra uničenih, z okni brez ene cele šipe in za katere so nekateri predlagali samo še dokončno rušitev. Prihodnje leto, ko bo deseta obletnica odprtja prvega razstavnega paviljona s tanki iz druge svetovne vojne, bodo v Parku vojaške zgodovine verjetno prodali precej več kot 30.000 vstopnic. Lani so jih 28.500, vendar bo to število preseženo predvidoma že septembra, ko bo odprt nov paviljon, in to v tednu, ko se bo v parku končala mednarodna vojaška vaja Takojšnji odgovor in bo tam vojaški festival.