Podžupan Bleda na grožnjo odgovoril z nasmehom

Zaradi hrupa na Grajski cesti na Bledu sta si v lase skočila podžupan Anton Mežan in svetnik Anton Omerzel.

Objavljeno
10. avgust 2015 21.13
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bled – Vplivni blejski občinski svetnik Anton Omerzel in podžupan Anton Mežan sta si zaradi zagotavljanja reda v Grajski ulici na Bledu krepko skočila v lase. Župan Janez Fajfar je zato za danes sklical sestanek z občinskimi svetniki, kjer naj bi sprejeli tudi odločitev, ali bo Mežan obdržal funkcijo.

Konflikt se je zgodil pred dnevi, ko so se sestali predstavniki občine Bled z županom Janezom Fajfarjem na čelu, mladinskih prenočišč, policije in medobčinskega redarstva zaradi zagotavljanja miru ponoči na Grajski cesti v središču Bleda, kjer se na cesti pred lokalom 1004 radi zadržujejo mladi, ki tudi prebivajo v okoliških prenočiščih. Po pojasnilu podžupana Antona Mežana je Anton Omerzel na sestanku dejal, da ga je sram, da imamo takšnega podžupana, ki namerava skupaj z domačini z Grajske ceste ponoči zaradi nočnega hrupa skrbeti za red kar s hokejskimi palicami v rokah.

»Že na sestanku sem Omerzelovo navedbo odločno zavrnil, kar lahko potrdijo vsi navzoči, saj sem le prenesel besede krajanov, ki zaradi nočnega hrupa in nereda razmišljajo o uvedbi vaških straž, če policija ne more zagotoviti reda. Krajani – in ne jaz – so apelirali, da so pripravljeni narediti red tudi s hokejskimi palicami v rokah, če ne bo šlo drugače,« je o sestanku povedal podžupan Mežan. »Vse, kar želimo doseči, je, da bi lahko normalno spali vsaj med 23. in 5. uro zjutraj.« Na sestanku so na koncu sprejeli sklep, da upravljavci hostlov zagotovijo dodaten nadzor ponoči in okrepijo sodelovanje s policijo.

Brez komentarja o »luknji v trebuhu«

Anton Omerzel o dogajanju na sestanku včeraj ni hotel govoriti, ker da se bo do današnjega sestanka na prošnjo župana vzdržal izjav za medije. Na vprašanje Dela, ali mu je Omerzel v resnici zagrozil z »luknjo v trebuhu«, Mežan ni hotel odgovoriti ne z da ne z ne, ampak je dejal, da na vprašanje lahko dogovori le »z nasmehom«.

V času, ko sta se oba protagonosta zapletla v besedni dvoboj, je v dvorani nastal hrup in vseh izrečenih besed ni bilo mogoče dobro slišati in razumeti, je povedalo več naših sogovornikov, ki so se udeležili sestanka. Predstavnikov policije na sestanku tedaj ni bilo več.

Pomenljiva je tudi izjava župana Janeza Fajfarja, ki je na sestanku sedel neposredno ob podžupanu Mežanu in nasproti svetniku Omerzelu, tako da bi njune besede lahko dobro slišal. »Kot župan ne morem odgovarjati za dejanja posameznikov, tudi če so to občinski svetniki, in se od njih stoodstotno distanciram. Nikakor se ne morem strinjati z ravnjo debate med dvema občinskima svetnikoma, od katerih eden opravlja funkcijo podžupana.« Župan pravi, da »takšne razprtije mečejo slabo luč na vse nas« in da je za pomiritev strasti sklical današnji sestanek s svetniki.

Na Bledu je znano, da ima občinski svetnik Omerzel velik vpliv na župana Fajfarja, zaradi česar se ga je prijel vzdevek »Nadžupan«. Zaradi tega na Bledu nekateri celo menijo, da bo moral Mežan zaradi spora z Omerzelom zapustiti podžupanski stolček, vendar župan na vprašanje, ali se Mežanu maje stolček, ni odgovoril. Podžupan Mežan pravi, da »ima mirno vest. Če župan ni zadovoljen, mi lahko z lahkoto izroči sklep o prenehanju funkcije.«