Podžupan podaril časopis, občina ga je izbrala

Ajdovski podžupan Mitja Tripković je blagovno znamko Latnik podaril sodelavcu, sam se bo prijavil na urad za delo.

Objavljeno
26. januar 2016 21.33
Ajdovske novice
Katja Željan
Katja Željan

Ajdovščina − Občina je od leta 2011 občane informirala o svojih dejavnostih v občinskem glasilu Ajdovske novice, že ta petek pa bo svoje novice objavila v brezplačnem mesečniku Latnik, kjer je zakupila osem strani za ceno 19.360 evrov na leto. Nič nenavadnega, če ne bi bil še pred nekaj meseci lastnik brezplačnika podžupan Mitja Tripković, nad katerim že visi sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije iz leta 2013. 

Ajdovska občina je za svoje objave pred leti plačevala prostor v dveh zasebnih časopisih, najprej v Latniku in zatem v Prepihu. Na ta račun se je leta 2009 vnela prava medijska vojna: nazadnje je proračunski denar pripadel Prepihu, ki ga je urejal danes že pokojni Ivan Mermolja, pred tem odgovorni urednik Latnika. Družba Nova Nova, ki je izdajala konkurenčni Latnik, je na takšno odločitev odgovorila z ovadbo ajdovskega župana Marjana Poljšaka na Okrožnem državnem tožilstvu v Novi Gorici, osumili pa so ga kaznivih dejanj korupcije, zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic ter nevestnega dela pri javnem naročilu.

Spor se je končal z občinskim odlokom o ustanovitvi in izdajanju javnega glasila Ajdovske novice, ki so prvič izšle aprila 2011. Novi ajdovski župan Tadej Beočanin je ob izvolitvi leta 2014 zatrjeval, da razlogov za ukinitev Ajdovskih novic ne vidi, a si je premislil in sredi lanskega decembra je izšla zadnja številka glasila. Beočanin je odločitev utemeljeval s tem, da potrebe, da bi izdajali časnik na 24 straneh, ni. Za gradiva, ki jih je občina po zakonu dolžna objavljati v tiskanih medijih, in vsebine o delovanju občine naj bi zadostovalo osem časopisnih strani na mesec.

Latnik darilo za prijatelja

Občina se je zato odločila za zakup osmih časopisnih strani enajstkrat na leto pri najboljšem ponudniku. Ponudbe so oddale Primorske novice oziroma njihova priloga Goriška (91.379,20 evrov), Zavod Akson (19.976 evrov) in družba Latnik (19.360 evrov).

Zanimivo pa je, da časopisa Latnik po novem ne izdaja več družba podžupana Mitje Tripkovića Nova Nova, temveč družba Latnik. Ta je bila ustanovljena 23. oktobra lani in je v razvidu medijev tudi že vpisana kot izdajateljica brezplačnika. Od 9. novembra lani je njen stoodstotni lastnik Marjan Krpan, dolgoletni vodja trženja časopisa Latnik. Tripković je namreč blagovno znamko Latnik, dopisniško mrežo in sklenjene komercialne pogodbe z darilno pogodbo poklonil Krpanu, a pod pogojem, da nadaljuje enako uredniško politiko, sicer lahko darovalec brez obrazložitve darilno pogodbo razveže in zahteva podarjeno nazaj. Prav tako bo Tripković podjetju Latnik za štiristo evrov na mesec oddal v najem poslovne prostore z vso pripadajočo opremo in dvema parkirnima mestoma. Sedež družbe Latnik je na Goriški cesti 64 v Ajdovščini, kjer ima sedež tudi Tripkovićeva medijska družba Nova Nova.

Podžupanova družba je Latnik začela izdajati leta 2002 in še vedno razpolaga s frekvencami lokalne radijske postaje Radio Nova. Če bi lastnik Latnika ostal Tripković, bi občina z izbiro tega časopisa kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Podoben sum v zvezi s Tripkovićem že vzbuja zgodba o pogodbi o oglaševanju na lokalni radijski postaji med občino Ajdovščina in podjetjem RF Marketing iz leta 2013, na novogoriško okrožno sodišče pa je tudi že bila vložena zahteva za preiskavo.

Tripković na zavod?

Za pojasnila smo se obrnili na ajdovskega podžupana, med drugim z vprašanjem, ali je mogoče, da bi Marjan Krpan čez čas podarjeno vrnil nazaj. »Ko sem prebral vprašanja, sem dobil občutek, da že imaš odgovore, tako da moje pomoči tokrat ne potrebuješ,« je edino, kar je za Delo včeraj po SMS odgovoril Tripković. Je pa novinarki Primorskih novic pred dnevi po elektronski pošti sporočil, da je za zdaj samostojni podjetnik, a da namerava vse svoje podjetniške dejavnosti ukiniti, prostore in opremo pa bo verjetno od maja kot fizična oseba oddajal v najem.

»Svoj s. p. nameravam takrat zapreti in se kot neprofesionalni podžupan prijaviti na uradu za delo, kjer mi pripada nadomestilo dve leti, saj sem od končane fakultete 25 let vedno delal v svojih podjetjih. Nadejam se, da bom skupaj z uradom za delo kmalu našel novo zaposlitev. Malo za šalo ... Še najraje kje v javnem sektorju, ker tako ne bom imel več težav,« je v sporočilu med drugim zapisal Tripković. Povsem brez prihodkov kljub vsemu ne bo: kot nepoklicni podžupan vsak mesec prejema fiksni znesek v višini 665 evrov neto (oziroma 963 evrov bruto).