Pogajalci EU: »Slovenija bo v kratkem zaprosila za pomoč«

Predstavniki evroobmočja so za SZ dejali, da namesto sprejemanja reform slovenska vlada tarna in s tem stvari še poslabšuje.

Objavljeno
13. april 2013 15.23
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj − Visoki predstavniki območja evra so za münchenski Süddeutsche Zeitung (SZ) zatrdili, da bo Slovenija že v kratkem prisiljena zaprositi evropske partnerje za pomoč.

»Slovenija nima praktično nobene možnosti, da bi sanirala svoje banke brez pomoči od zunaj,« je za časnik zatrdil neimenovani visoki vir. Navajajo še drugi vir, po katerem se v Sloveniji ponavlja enaki vzorec kot že pogosto doslej: namesto energičnega sprejemanja reform vlada tarna in s tem stvari še poslabšuje.

Pri SZ so za glavno težavo Slovenije razglasili delno državne banke, ki sedijo na gori slabih nepremičninskih posojil. Poleg tega se spopadajo s propadajočimi podjetji, ki jih je vlada sicer uradno privatizirala, dejansko pa jih prevalila na banke.

SZ se s Slovenijo ukvarja v članku, v katerem opisuje načrte evropskega komisarja za notranji trg Michela Barnierja za prihodnji okvir sanacije evropskih bank. Za njihovo reševanje naj bi najprej plačali njihovi lastniki, nato upniki in na koncu še bogati varčevalci z nezavarovanimi vlogami, višjimi od 100.000 evrov.

Šele ko bodo ti viri izčrpani, bi prišli na vrsto evropski davkoplačevalci in rešilni sklad ESM. To je del postavljanje širšega okvirja bančne unije, ki naj bi zagotovil večjo finančno stabilnost Evrope. Slovenija po pisanju SZ najbrž še ne bo obravnavana v tem novem okviru.