Pogodba z Magno podpisana predvidoma oktobra

Predstavniki vlade in Magne so danes dorekli večino stvari glede pogojev za podpis pogodb o investiciji v Hočah.

Objavljeno
14. september 2017 19.28
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Celje – Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na današnjem upravnem odboru Gospodarske zbornice Slovenije povedal, da so se danes v Mariboru prvič po pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja sestali s predstavniki avstrijsko-kanadske multinacionalke Magna in dorekli večino stvari glede pogojev za podpis pogodb o investiciji v Hočah.

Spomnil je, da gre za pogodbo o strateški investiciji, v kateri je ključno, da gre za investicijo vredno več kot 100 milijonov evrov, ki bo zagotovila najmanj tisoč novih delovnih mest, ob tem pa tudi za pogodbo, s katero bo država Magni za izvedbo strateške investicije dala dobrih 18 milijonov evrov spodbude, pri tem pa bodo v njej zapisane tudi posledice, če do projekta ne bi prišlo.

»Pogodbo smo že kolikor toliko dorekli, zato predvidevam, da jo bomo podpisali do začetka oktobra,« je dejal Počivalšek in tako nekoliko popravil svoje torkove napovedi, da bo pogodba podpisana še ta teden.

V vmesnem času po njegovih besedah teče postopek za izdajo gradbenega dovoljenja, tako da bo lahko Magna s sicer trimesečno zamudo, glede na prvotne dogovore februarja lani, gradbeni del projekta začela oktobra.

Minister se je odzval tudi na različne očitke glede okoljskih zadev, ki se še vedno pojavljajo v medijih, in zatrdil, da so vse, kar so počeli doslej, naredili na osnovi zakonodaje in pri tem ni bilo nobenih kršitev.

Ob tem je še dodal, da so se v tem primeru naučili kar nekaj stvari, ki jih pri pripravi zakonskih okvirjev za morebitne nove investicije že upoštevajo. »Zagotovo pa bomo naredili vse, da ne bo mogla vsaka skupina, ki se bo organizirala ad hoc, brez povezave z nekim projektom zablokirati projektov,« je dejal minister.