Poleti nadzor na mejah lahko iz sistematičnega prehaja v ciljnega

Pred poletno sezono je Slovenija evropsko komisijo obvestila o možnem odstopu od sistematične kontrole do 30. septembra.

Objavljeno
20. junij 2017 14.23
Be. B., STA
Be. B., STA
Ljubljana − Ob prihajajočih počitnicah je znova pričakovati gnečo na cestah proti morju in predvsem na mejnih prehodih s Hrvaško. Slovenska policija je že obvestila evropsko komisijo o možnem odstopu od sistematičnega nadzora na mejah, hkrati pa si od vstopa Hrvaške v schengenski informacijski sistem obetajo možnost kontrole le pri vstopu v državo.

Za velikonočne praznike je sistematični nadzor ohromil prehod na mejah s Hrvaško, medtem pa med prvomajskimi prazniki ni bilo tolikšnih zastojev. Slovenija je namreč uveljavljala izjemo, ki jo omogoča evropska uredba, in na določenih mejnih prehodih ob zgostitvah namesto sistematičnega nadzora vseh potnikov izvajala nadzor za tiste potnike, za katere je to glede na varnostne in operativne kazalnike potrebno.

Odstop od sistematične kontrole

Tudi pred prihajajočo poletno turistično sezono je Slovenija evropski komisiji že posredovala obvestilo o možnem odstopu od sistematične mejne kontrole za čas do 30. septembra. Določila je mejne prehode, kjer se ob izpolnjevanju kriterijev lahko izvaja takšna mejna kontrola. Tako se odstop od sistematične mejne kontrole že izvaja, ko nastopijo okoliščine za takšen ukrep.

Nova pravila o izvajanju sistematičnega nadzora vseh potnikov na zunanjih mejah schengna in Unije, ki so začela veljati 7. aprila, je Unija uvedla v odziv na teroristične napade v Evropi. Slovenija je ves čas opozarjala na morebitne negativne posledice ukrepa.

Evropska komisija je sicer maja pripravila dodatna navodila za izvajanje sistematičnega nadzora na zunanjih mejah, ki naj bi zagotovila učinkovitejši nadzor tudi na slovensko-hrvaški meji. Obenem bo Hrvaška v schengenski informacijski sistem vstopila predvidoma 27. junija, kar so danes potrdili tudi na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve. Po tem pa bi Slovenija in Hrvaška lahko izvajali izmenično ciljno usmerjeno mejno kontrolo pri državljanih EU na način, da bo Slovenija kontrolirala osebe na vstopu v Slovenijo, Hrvaška pa osebe na vstopu v Hrvaško.

Na Breganu spet ustavljali dvakrat

Hkrati je hrvaško notranje ministrstvo konec maja predlagalo, da začasno, v času turistične sezone hrvaška mejna policija opravlja mejni nadzor na mejnem prehodu Bregana na Hrvaškem, in ne kot doslej, ko slovenski in hrvaški nadzorniki meje stojijo drug ob drugem na Obrežju. Tako se bo treba torej znova na prehodu meje ustaviti dvakrat. Hrvaška stran meni, da bi to veliko prispevalo k večji varnosti in pretočnosti prometa, saj bi lahko mejna policija vsake države glede na intenziteto prometa in strukturo potnikov odprla večje število vhodno-izhodnih prometnih pasov.

Slovensko ministrstvo za notranje zadeve, policija, nazadnje pa tudi vlada so se s tem strinjali, in sicer bo tako veljalo za obdobje od 27. junija do 1. oktobra 2017.

Na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve so dejali, da uvajanje sistema ne bo imelo večjih vplivov na pretočnost prometa potnikov in vozil na mejnih prehodih. Potrdili so tudi, da načrtujejo čimprejšnje srečanje novega hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića in njegove slovenske kolegice Vesne Györkös Žnidar.