V priporu 22 osumljencev, ki so zagrešili skupno 72 kaznivih dejanj

Dve tretjini osumljencev je slovenskih državljanov. Za zagotavljanje varnosti policija izvaja usmerjene poostrene nadzore.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo

S PU Ljubljana so sporočili, da so na območju ljubljanske policijske uprave preiskali večje število kaznivih dejanj, proti več osumljencem je bil odrejen pripor, za zagotavljanje varnosti pa policija izvaja usmerjene poostrene nadzore in na varnostno obremenjena območja napotuje več policistov.

Več podrobnosti sta v izjavi za javnost predstavila Martin Rupnik, vodja sektorja kriminalistične policije, in Matjaž Kondardi, vodja oddelka za državno mejo in tujce v sektorju uniformirane policije Policijske uprave Ljubljana.

Šest vlomov v župnišče

Ljubljanski kriminalisti in policisti so v zadnjih treh mesecih preiskali več dejanj na območjih Kočevja, Ljubljane in Grosupljega. Uspešne preiskave so, kot so povedali, plod kakovostno izvedenih prvih ukrepov na kraju kaznivih dejanj in ogledov krajev kaznivih dejanj ter nadaljnjega intenzivnega, usmerjenega in tudi analitičnega zbiranja obvestil ter preiskav sledi, zavarovanih na ogledih.

V tem obdobju so 22 storilcem odvzeli prostost, zaznali pa so 72 različnih kaznivih dejanj. Rupnik je omenil nekaj najbolj odmevnih dejanj, in sicer so na območju Grosupljega, Ivančne Gorice in Ribnice zaznali šest vlomov v župnišče; po prijetju osumljencev teh kaznivih dejanj ne zaznavajo več, je povedal Rupnik. Na območju Kočevja so obravnavali štiri kazniva dejanja velike tatvine in poskus vloma ter ob tem poškodovanje tuje stvari.

Na območju Viča so zaznali 12 velikih tatvin (vlomi in drzne tatvine).

Največ kaznivih dejanj pa so po Rupnikovih besedah zaznali v središču Ljubljane: 11 tatvin, tri drzne tatvine, pet vlomov v gostinske lokale, tri oborožene rope trafik in deset primerov kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog.

Policija, kot za povedali, redno spremlja vse varnostno zanimive dogodke, jih smiselno razvršča in povezuje v sklope ter analizira. Na tak način določa teritorialno in vsebinsko povezane varnostne pojave, ki imajo podoben temelj, ter na tej podlagi načrtuje svoje aktivnosti.

14-odstotno povečanje v primerjavi z lani

Skupno so do konca avgusta na območju PU Ljubljana obravnavali 10.336 kaznivih dejanj. Ob narejeni analizi varnosti v mestu so ugotovili 14-odstotno povečanje števila prekrškov v primerjavi z lanskim letom. Sicer so kljub povečani kriminaliteti na območju PU Ljubljana številke na ravni petletnega povprečja, torej splošnega povečanja ni, je dodal Rupnik.

»Na najbolj obremenjenih območjih smo od začetka julija do danes izvedli 500 različnih postopkov, zaznali smo več kot sto prekrškov v zvezi s prepovedanimi drogami.« Zaznali so tudi 50 kaznivih dejanj, izstopajo prepovedane droge. »Zavedamo se, da so droge nevarne za zdravje in da prepovedane droge predstavljajo nevarnost za javno varnost,« je dejal Rupnik.

Dodal je, da lahko največ naredimo sami: če smo žrtve, moramo kaznivo dejanje prijaviti, če smo priča kaznivemu dejanju, obvestimo policijo (na 113 ali na anonimno številko policije 080 1200) in pomagamo pri prepoznavi storilcev dejanj.

Dve tretjini storilcev je državljanov Slovenije

Več kot dve tretjini storilcev kaznivih dejanj je državljanov Slovenije, je povedal Rupnik. Nekaj manj kot tretjina je državljanov t. i. tretjih držav, med njimi so večinoma državljani Bosne in Hercegovine, Srbije in Kosova. Od vseh osumljencev približno 4,5 odstotka predstavljajo osumljenci iz preostalih tretjih držav, kot sta Alžirija in Maroko.

Vsekakor pa to ni edino delo, ki ga policisti vsak dan opravljajo pri preprečevanju kriminalitete, zagotavljanju javne varnosti ter zagotavljanju občutka varnosti meščanom in obiskovalcem Ljubljane. Lahko naštejemo vrsto nalog, povezanih s poplavami, odpravljanjem posledic in skrbi za premoženje ljudi ob teh dogodkih. Pri tem poudarjajo, da so na območju celotne Policijske uprave Ljubljana obravnavali zgolj eno kaznivo dejanje tatvine predmetov manjše vrednosti izpred ene izmed stanovanjskih hiš. S stalno prisotnostjo na terenu pa so zagotavljali, da odklonskih ravnanj ne bi bilo.

Matjaž Kondardi pa je pojasnil, da se na PU Ljubljana zavedajo varnostnega tveganja, ki ga predstavlja povečano število prosilcev za mednarodno zaščito. »V Ljubljani je azilni dom, ki ima dve izpostavi: na Kotnikovi in na območju Logatca. Ugotavljamo tudi več prosilcev za mednarodno zaščito na drugih javnih krajih, denimo na ljubljanskem glavnem avtobusnem postajališču.«

Na varnostno obremenjenih območjih zato izvajajo poostrene nadzore z večjim številom policistov in kriminalistov, tudi v civilu, poskušajo obvladovati kriminaliteto in prekrške s področja prepovedanih drog.

Kot sta pojasnila, je območje Metelkove varnostno obremenjeno območje, saj se tam zadržuje veliko število oseb in tam deluje več gostinskih lokalov. Tudi tam policija dela poostrene nadzore. Eno bolj obremenjenih območij je še Vič.

Preberite še:

Komentarji: