Policija po novem izstavlja račune

Policija po novem za varovanje na prireditvah svoje delo zaračunava organizatorjem.

Objavljeno
24. maj 2013 16.19
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo
Policija je organizatorju prireditve, osrednjeslovenski območni organizaciji ZSSS izstavila račun za zagotavljanje reda na osrednji prvomajski proslavi na Rožniku v višini 2.500 evrov. Kot so povedali na sindikatih, je bilo to letos prvič. Policija je, po besedah sekretarja ZSSS Milana Utroše, svoje delo na prvomajskih prosklavah zaračunala le v Ljubljani in nikjer drugje, čeprav ZSSS organizira več kot dvajset prireditev po vsej Sloveniji. »Gre za javni shod, kot da ljudje, ki so prišli tja na prireditev, ne bi plačali davkov, s katerimi plačujejo delo policije.«
»V tujini je normalno, da policija poskrbi za red na tovrstnih javnih prireditvah in s tem ne bremenijo organizatorja. Policija je namreč plačana iz davkoplačevalskega denarja in ni pridobitna organizacija. V takšnih primerih je nerazumno, da bi policija izstavila račun organizatorjem. To se je zgodilo prvič in že to nekaj pove. Upam, da gre za napako, kar je lahko zelo naivno razmišljanje,« je komentiral predsednik ZSSS Dušan Semolič.
Kot so nam pojasnili na policijski upravi Ljubljana so »tako kot na vseh prireditvah, tudi za opravljanjo varovanje kresovanja na Rožniku organizatorju izstavila račun v skladu z določili 30. člena Zakona o javnih zbiranjih (organizator je podpisal soglasje za nudenje pomoči policije pri vzdrževanju reda na javni prireditvi).« Policija namreč po novem zaručanava varovanje prireditev, kamor sodijo športne prireditve, koncerti in podobno, v skladu z omenjenim zakonom od novembra 2012, ko je bil sprejet pravilnik o dopolnitvah in pravilnik za izvajanje javnih zbiranj. Kot določa zakon o javnih zbiranjih je za zagotavljanje varnosti na javni prireditvi v prvi vrsti odgovoren organizator prireidtve, ki mora poskrbeti za red, da ne bo ogroženo življenje in zdravje udeležencev ali drugih oseb oziroma premoženje. Kadar obstajajo razlogi (predhodne izkušnje iz varovanj, večje število udeležncev, struktura udeležencev, prireditveni prostor, ipd.) pa policija določi potrebno število policistov za nudenje pomoči organizatorju pri vzdrževanju reda na prireditvi in v soglasju z organizatorjem dololoči potrebno število policistov za varovanje določene prireditve. Število policistov je odvisno od ocene varnosti, so povedali na PU Ljubljana.