Policija zaposluje kandidate za varovanje meje

V letošnjem letu so za varovanje schengenske meje že zaposlili 75 kandidatov, še enkrat toliko jih iščejo prek novega razpisa.

Objavljeno
07. september 2016 16.59
san-policija
Ma. F.
Ma. F.
Ljubljana − Pred tednom dni je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar opozorila na možnost ponovnega odprtja migracijske poti, saj je menda trenutno zatišje le navidezno. Če bi se pot znova odprla, bo Slovenija prisiljena sprejeti skrajne ukrepe, je dejala. Ukrepi, ki se izvajajo na meji s Hrvaško, se nadaljujejo, na meji pa ostajajo tudi tehnične ovire.

Sočasno z izjavami ministrice o morebitni poostritvi ukrepov pa je policija objavila razpis za zaposlitev večjega števila policistov, ki bodo po uspešno zaključenem usposabljanju opravljali naloge varovanja schengenske meje. Kandidati se na razpis lahko prijavijo do 15. septembra.

Z izbranimi kandidati bo sklenjena pogodba o zaposlitvi za določen čas, predvidoma v januarju 2017, in sicer za obdobje šestih mesecev za čas usposabljanja in priprave na izpit za izvajanje policijskih pooblastil. Po uspešno zaključenem usposabljanju bo z izbranimi kandidati sklenjena pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas.

Letos do zaposlitve še 75 kandidatov

Kot pravijo na policiji, zaposlujejo zaradi zagotavljanja zadostnega števila policistov, med drugim tudi zato, da bi imeli na voljo dovolj policistov, če bi se dejansko znova povečal migrantski tok.

»Glede na ugotovljene kadrovske potrebe je bila sprejeta odločitev, da vsako leto zaposlimo 150 kandidatov za policiste za varovanje zunanje schengenske meje ter sto kandidatov, ki se bodo izobraževali na višji policijski šoli,« odgovarjajo na policiji.  V letošnjem letu se je na podlagi javne objave že zaposlilo 75 kandidatov za policiste, ki bodo po koncu usposabljanja varovali zunanjo schengensko mejo, preostale kandidate pa nameravajo zaposliti na podlagi trenutno objavljenega razpisa.

Policisti bodo med šolanjem uvrščeni v 17. plačni razred (824,24 evrov bruto), pri čemer se plača poveča še za dodatek za delovno dobo (v višini 0,33 odstotka od osnovne plače za vsako zaključeno leto delovne dobe). Po zaključenem usposabljanju pa bodo uvrščeni v 23. plačni razred (1043,68 evrov bruto), pri čemer se plača poveča še za dodatek za delovno dobo in dodatke za delo v manj ugodnem delovnem času, pojasnjujejo.