Policisti napovedali stavko

Če zahteve ne bodo izpolnjene, se bo stavka začela 9. junija.

Objavljeno
16. maj 2014 16.17
e policist
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Celje - Čeprav se Sindikat policistov Slovenije (SPS) zaveda, da so zaradi odstopa vlade neugodne razmere za uresničitev stavkovnih zahtev, bo 9. junija splošna policijska stavka, če vlada ne bo spoštovala dogovora doseženega v socialnem dialogu.

Predsednik SPS Zoran Petrovič je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da gre za izvedbene predpise, ki jih lahko vlada sprejme v okviru tekočih poslov.

Kot je poudaril, ne gre za politizacijo problemov, temveč za njihove delavske pravice, tako da s stavko ne pogojujejo, denimo, težav pri oskrbi z gorivom, ki jo lahko rešijo z dialogom.

Zahtevajo plačilo za prekomerno delo

SPS zahteva od premierke in notranjenega ministra v odstopu, Alenke Bratušek in Gregorja Viranta, da vlada potrdi aneks h kolektivni pogodbi v zvezi z določitvijo dodatnega števila dni letnega dopusta za policiste, ki opravljajo delo v posebej zahtevnih pogojih.

Zahtevajo tudi pravico do dodatnega plačila za prekomerno opravljeno delo ter usposabljanje za jezike narodnih manjših, ki bo omogočilo dodatek za delo na območju narodnih skupnosti. Na koncu zahtevajo zavezujoča navodila in ureditev pravic policistov, ki izvajajo nevarne naloge.

Petrovič je sklenil z besedami, da gre za konflikt policistov z vlado, tako da si bodo prizadevali, če se ne bodo mogli izogniti splošni stavki, da državljani ne bodo oškodovani. Stavka bo boleča za vlado, trajala bo vse do uresničitve stavkovnih zahtev, policisti pa bodo uporabili vsa legitimna, tudi najbolj skrajna sredstva.