Poljaki kupujejo Surovino

Gorenje je poljski Tesli Racycling prodalo večinski delež Gorenja Surovine

Objavljeno
24. julij 2015 19.03
Posodobljeno
24. julij 2015 19.15
jsu*Gorenje
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje, Grodzisk Mazowiecki - Gorenje je s poljsko družbo Tesla Recycling, hčerinsko družbo Elemental Holdinga, sklenilo pogodbo o prodaji večinskega deleža v Gorenjevem hčerinskem podjetju Gorenje Surovina, ki ima v lasti tudi hčerinska podjetja Kemis Valjevo, Kemis BH in Cleaning System S iz Šabca. Transakcija bo po zaključku največja poljska naložba v Sloveniji.

Gre za 69,32-odstotni delež v družbi Gorenje Surovina. Kupec bo dogovorjeno kupnino, ki temelji na pošteni vrednosti celotnega podjetja Gorenje Surovina v višini 29,2 milijona evrov, zmanjšani za dolg ob zaključku transakcije, poravnal v treh obrokih. Jamstvo plačila bo izstavil tako, da bo za vrednost kupnine zastavil delež in pristopil k dolgu družbe Elemental Holding.

Tako tudi zaradi večje gotovosti transakcije in zagotovitvi prihodnjega razvoja Gorenja Surovine obe strani, torej Skupina Gorenje in Skupina Elemental Holding, ostajata partnerja v podjetju Gorenje Surovina v obdobju najmanj naslednjih treh let. V tem času se bosta pogajala o prodaji oziroma nakupu preostalega deleža Gorenja v Gorenju Surovinah.

Uprava Gorenja po svojem strateškem načrtu in pod nadzorom nadzornikov nadaljuje dezinvestiranje dejavnosti, ki niso njene osnovne. Vodi že pogajanja o možnosti prodaje deleža v družbi Publicus in njenem hčerinskem podjetju Ekogor in sicer družbi HIS iz Ljubljane, ki je že 49-odstotni lastnik Publicusa. Proučuje pa možnosti dezinvestiranja še v nekaterih ostalih družbah.

Pawel Jarski, direktor Elemental Holdinga, je ob podpisu pogodbe dejal, da gre za največjo poljsko naložbo v Sloveniji. Peter Groznik, član uprave Gorenja, pa je izjavil: »V skladu s strategijo se v Gorenju osredotočamo na osnovno dejavnost razvoja - proizvodnjo in prodajo gospodinjskih aparatov. Podpis pogodbe o prodaji večinskega deleža v podjetju Gorenje Surovina predstavlja naslednji korak h krepitvi temeljne dejavnosti, hkrati pa bo prodaja pomembno vplivala tudi na nadaljnje razdolževanje in finančno stabilnost naše Skupine.«

Uprava Gorenja zaključuje tudi pogajanja o možnosti odprodaje lastniškega deleža v družbi Publicus in njenem hčerinskem podjetju Ekogor in sicer družbi HIS iz Ljubljane, ki je že 49-odstotni lastnik Publicusa. Proučuje možnosti dezinvestiranja še nekaterih družb s področja netemeljnih dejavnosti Skupine Gorenje.