Pomlad je nastopila natanko ob 17:57

Letošnji marec zelo odstopa od povprečja, in sicer je štiri stopinje Celzija toplejši.

Objavljeno
20. marec 2014 11.57
Posodobljeno
20. marec 2014 11.57
mpi zvončki
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Z današnjim enakonočjem se je na severni Zemljini polobli začela pomlad. Ta je nastopila ob 17:57 po našem času, ko je bilo Sonce na nebu navidezno natančno nad ekvatorjem. Na prvi pomladni dan je tako Sonce nad obzorjem natančno toliko časa kot pod obzorjem, nato pa se začnejo dnevi še daljšati − do nastopa poletja.

Sneg do tisoč metrov nadmorske višine

Že nekaj časa pa nas spremlja pomladno vreme, a se bo konec tedna spremenilo, napoveduje dežurni meteorolog Brane Gregorčič. S toplega in sončnega vremena bomo prišli v bolj deževno in hladnejše obdobje. Sneg se bo spustil do okoli tisoč metrov nadmorske višine. V prihodnjem tednu bo tako nestanovitno, skoraj aprilsko vreme, pravi Gregorčič. Temperature bodo okoli deset stopinj Celzija, možna pa bosta tako dež kot tudi nekaj sonca.

Kot je poudaril Gregorčič, so za pomlad značilna nihanja vremena. Razpon temperatur je lahko v mesecu marcu od −15 do 25 stopinj Celzija, pojasnjuje.

V preteklosti od marca do maja zgolj 10,2 stopinje

Za nami je sicer daljše toplo obdobje, ki se bo v prihodnjih dneh končalo. To hladno obdobje pa bo po besedah meteorologa verjetno krajše, kot je bilo toplejše. Letošnji marec tako zelo odstopa od povprečja, in sicer je štiri stopinje toplejši.

Kot je še povedal Gregorčič, je za pomladno obdobje od marca do maja povprečje stotih let 10,2 stopinje.

Doslej najtoplejša pomlad je bila leta 2007 s 13,4 stopinje Celzija, najhladnejša pa leta 1932 s 7,6 stopinje. Pri tem je dodal, da je bil najtoplejši marec leta 1994 z 10,6 stopinje.