Pomurje ostaja brez razvojne agencije

Regionalna razvojna agencija Mura je v stečaju, pomurski župani pa se ne morejo dogovoriti, kako naprej - regija nujno potrebuje vsaj kratkoročno rešitev, če hoče do leta 2020 črpati evropski denar

Objavljeno
20. oktober 2015 22.02
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Murska Sobota - Včeraj se pomurski župani niso mogli dogovoriti, v kakšni obliki najhitreje poskrbeti za nadaljevanje dela, ki ga je doslej opravljala Regionalna razvojna agencija Mura. Potem, ko je septembra v javnost prišla njena šokantna 800.000 evrov vredna finančna luknja, je trajalo le malo časa in ta agencija se je znašla v stečaju.
Ker pa je pred vrati poziv vlade k oblikovanju dogovora o razvoju regij, torej k pripravi in potrjevanju razvojni projektov za finančno obdobje 2014 - 2020, Pomurje potrebuje pooblaščeno regionalno razvojno agencijo, saj je samo takšna agencija lahko pripravljalec predlogov razvojnih projektov in njihov predlagalec na vladi. Če torej Pomurje pooblaščene agencije ne bo imelo, se v najslabšem primeru lahko zgodi, da bo ostalo brez evropskega razvojnega denarja skoraj naslednjih pet let.
A, kot smo zapisali že uvodoma, se pomurski župani, ki so vsi skupaj člani sveta pomurske razvojne regije, včeraj niso bili sposobni dogovoriti za nobeno od ponujenih možnosti, ki so jih oblikovale različne občine ali skupine občin.
Še najmanj je bilo med razpravo govora o ustanovitvi nove agencije kot skupnega pomurskega javnega zavoda, saj bi postopki ustanavljanja trajali predolgo, regija pa najprej potrebuje kratkoročno rešitev zaradi sprejemanja dogovora o razvoju regij.
S prleškega brega Mure je prišel predlog, da bi vsaj začasno, morda pa tudi za daljši čas naloge regionalne razvojne agencije prevzela mreža obstoječih lokalnih razvojnih agencij, ki že delujejo v Ljutomeru, Gornji Radgoni in Martjancih in ki bi po zagotovilih njihovih direktorjev lahko te naloge prevzele dovolj hitro.
S tretjim predlogom, da naj bi občine za tri ali šest mesecev financirale nadaljevanje delovanja RRA Mura v stečaju s šestimi zaposlenimi, medtem pa bi poiskali trajnejšo rešitev, pa je ostala precej osamljena mestna občina Murska Sobota, ki jo je v razpravi nedvoumno podprla le občina Lendava, na njeni strani pa je tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.
A do glasovanja o ponujenih možnostih na včerajšnji seji sveta regije sploh ni prišlo, ker župani niso izglasovali niti odvzema pooblastila RRA Mura v stečaju. In če pooblastila najprej ne odvzamejo, ga ne morejo podeliti nekomu drugemu, je po koncu neuspešnega glasovanja nejevoljno dejal predsednik sveta regije in župan občine Veržej Slavko Petovar in zaključil točko dnevnega reda. Kaj bo to pomenilo za pomurske razvojne projekte , včeraj še ni bilo jasno.