Slovenijo prekrila bolj ali manj debela snežna oddeja (FOTO)

Moker sneg je največ težav povzročil v prometu. Zgodilo se je več prometnih nesreč. 
Fotografija: Sneg je pobelil Ljubljano. Foto Roman Šipić/delo
Odpri galerijo
Sneg je pobelil Ljubljano. Foto Roman Šipić/delo

Slovenija je prejela prvo oblilnejšo snežno pošiljko v letošnji sezoni. Meteorolog Brane Gregorčič z Agencije za okolje (Arso) je za Delo povedal, da je v osrednji Sloveniji zapadlo od pet do 15 centimetrov snega, na Notranjskem 20, v Alpah pa je padlo od 25 do 50 centimetrov snega. Sneg se je v gorah s podlago slabo sprijel, zato je nevarnost snežnih plazov v visokogorju Julijskih Alp znatna, drugod pa zmerna. Največ, kar 70 centimetrov, pa je padlo na Voglu. Prekmurje in Primorska sta ostala zelena, je še dejal Gregorčič. 

Sneženje je večinoma že ponehalo, popoldne se bo nekaj južnega snega stalilo, nato pa sledi nekoliko bolj hladno obdobje in tako se bo snežna odeja ohranila. Predvidoma od srede naprej je znova večja možnost za padavine, je še dejal Gregorčič. 

Največ težav je sneg seveda povzročil v prometu. 

Zaprta je cesta čez prelaz Vršič. Na cesti Ajdovščina - Col - Črni Vrh je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Na mejnih prehodih Petrina in Babno polje je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na hrvaški strani.

Zaradi burje je na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

...
...


Zaradi slabših voznih razmer poročajo tudi o številnih nesrečah. Na Policijski upravi Kranj so tako povedali, da so v slabi uri od 6.30 do 7.30 dobili kar štiri prijave prometnih nesreč, ki pa so se končale brez hujšega. V Kranju je na prehodu padla peška, v Struževem sta trčili dve vozili, prav tako tudi na krožišču Lesce–Bled in na cesti Žabnica–Bitnje. 
 

Na pot se odpravite prej


Na Prometno-informacijskem centru RS za državne ceste in Darsu voznikom ob sneženju svetujejo, da se na pot odpravijo prej kot običajno, saj se v takšnih razmerah promet dodatno upočasni. Na pot naj nikakor ne gredo z vozilom brez zimske opreme. Vozijo naj previdno, vožnjo pa naj prilagodijo razmeram na vozišču in tudi svojim voznim sposobnostim. Na policiji svetujejo, da upoštevajte zadostno varnostno razdaljo, izogibajte se prehitevanju, vozilo pa pred vožnjo tudi očistite snega.

...
...

Komentarji: