Ponovljena dražba: sodišče spet prodaja Kordeževo premoženje

Izklican cena za polovico hiše v Lescah je 340.000 evrov, na Lancovem 108.000 evrov.

Objavljeno
01. junij 2014 20.32
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Radovljica – Radovljiško okrajno sodišče je razpisalo dve dražbi za prodajo nepremičnin nekdanjega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža oziroma njegove hčerke Špele za poplačilo več kot pet milijonov evrov dolgov do upnikov. Toda možnosti, da bi premoženje prodali, je malo.

Sodišče je za 24. junij odredilo prodajo polovico Kordeževe hiše v Lescah in polovico 1200 kvadratnih metrov velike parcele za izklicno ceno 340.000 evrov. Že dva tedna prej bodo na dražbi za 108.000 evrov poskusili prodati tudi polovico hiše Kordeževih na Lancovem pri Radovljici.

Družinsko hišo na Lancovem sta Bine Kordež in žena Julijana marca 2010 z darilno pogodbo podarila hčerki Špeli. Na začetku decembra istega leta so policisti Kordeža priprli, 15. decembra 2010 pa je sodišče prepovedalo prodajo ali dodatno obremenitev hiše in dobrih 800 kvadratnih metrov zemljišča. Podjetje Zelena hiša in Factor banka od Špele Kordež zdaj terjata vsak po 194.000 evrov.

Bine Kordež je polovični lastnik hiše v Lescah, medtem ko je lastnik drugega dela nepremičnine v Lescah nepremičninska družba Zelena hiša iz Celja. Največja upnika z zavarovanjem terjatve na hiši v Lescah sta Factor banka (2,6 milijona evrov) in družba Zelena hiša (2,5 milijona evrov), medtem ko so terjatve ostalih upnikov (Gorenjska banka, Zavarovalnica Triglav, Diners club Slovenija, Davčna uprava) precej nižje in znašajo od 1900 evrov do 8700 evrov.

Celjski odvetnik Dušan Korošec in lastnik podjetja Zelena hiša pravi, da ga na dražbo ne bo. Ocenil je, da je cena, ki jo je za hišo v Lescah leta 2011 določil sodni cenilec, pretirana. »Če bo kdo za polovico hiše plačal tolikšen znesek, bomo prodali še drugo polovico, ki je v lasti Zelene hiše«, je dejal Korošec, ki pa ne verjame v uspešnost dražbe. Ugotavlja namreč, da trga in kupcev za hišo ni.

Prva dražba za prodajo Kordeževe hiše v Lescah je bila sicer že najavljena za april, a so jo konec aprila preklicali. Terjatev družbe Kovinar gradnje ST je bila namreč poplačana, je povedal direktor Mirko Krašovec in dodal, da so dobili poplačanih 11.700 evrov glavnice in zamudne obresti.

»Veliko hiš je naprodaj, kupcev pa malo, zato ni lahko prodajati«, pravi nepremičninski posrednik, ki noče biti imenovan. Pri tem dvomi, da bodo na dražbi našli kupca, saj je »pomembno vprašanje, kaj bo kupec delal v polovici hiše«.