Pooblaščenec na poti k podpredsedniku

Hamdija Blekić, pooblaščenec predsednika republike, bo poskusil čim prej obiskati sudanskega podpredsednika Alija Osmana Taha, da mu predstavi primer Toma Križnarja.

Objavljeno
21. avgust 2006 10.56
Tomo Križnar
Ljubljana – Hamdija Blekić, pooblaščenec predsednika republike in strokovnjak za šeriatsko pravo, bo poskusil čim prej obiskati sudanskega podpredsednika Alija Osmana Taha, da mu v spremstvu bivšega generala Avada El Karima Al Hasana predstavi primer Toma Križnarja.

Štiriintridesetletni pravnik, ki je študiral in živel v Sudanu, naj bi se bil včeraj srečal s slovenskim konzulom Andrejem Dernovščkom, oba sta namreč še v Kartumu. Križnarjev drugi odvetnik Halil Tukras predvideva, da bo prizivno sodišče danes sporočilo odgovor na pritožbo.

Še vedno pa odmevajo izjave premiera Janeza Janše, ki je v petek prvič javno komentiral nesoglasja med zunanjim ministrstvom in Drnovškovim uradom, pri čemer je bil do predsednika republike – milo rečeno – neprizanesljiv.

Hamdija Blekić, predsednik Centra za medcivilizacijsko razumevanje, je v Kartumu od 15. avgusta. Vstopni vizum za Sudan je v Katarju, kjer trenutno živi, pridobil v pol ure. »Halil Fethi, predsednik sudanskega sindikata odvetnikov, mi je svetoval, naj se neposredno ne vmešavam v sodni proces. Rekel mi je, da bi bilo najbolje, da sam obiščem vrh vlade in poskusim razložiti Križnarjev primer ter se opravičiti za njegov nezakoniti vstop v državo,« je sporočil. Po Fethijevem mnenju bi bilo koristno tudi, da bi Blekić sklical tiskovno konferenco, na kateri bi predsednika Omarja Al Baširja pozval, naj pomilosti Križnarja.

Prek ministrstva za pravosodje je Blekić – povedal je, da ima še iz časa študija v Sudanu veliko prijateljev, ki zdaj zasedajo pomembne položaje v državi – zaprosil sodnika v El Fašerju, naj preseli proces v prestolnico, saj v približno tisoč kilometrov oddaljenem kraju poteka prepočasi. Kot predvideva, je pravi razlog visoke kazni, ki so jo prisodili Tomu Križnarju, ta, da so takoj za njim v Darfurju aretirali ameriškega državljana, nekaj dni pozneje pa še enega tujca.

Več v današnjem tiskanem Delu