Popoviču sejnine tudi, ko ga ni na seji

Koprski državni svetnik je bil v treh letih in pol na vsega 11 sejah državnega sveta, čeprav bi lahko sodeloval na 500 sejah različnih delovnih teles.

Objavljeno
23. maj 2016 22.23
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Ljubljana, Koper – Koprski župan Boris Popovič je daleč najmanj delaven član državnega sveta. Sej drugega doma parlamenta se očitno načrtno ne udeležuje, nima pa nič proti, ko mu isti državni svet nakazuje sejnine. Poleg tega napoveduje, da bo prihodnje leto spet kandidiral za svetnika. Če bo državni svet še obstajal, dodaja v svoji maniri.

Državni svet nima težav z nobenim od preostalih svetnikov. Ti se sej udeležujejo od 80- do 95-odstotno. Med najbolj aktivnimi je nekdanji postojnski župan Jernej Verbič, ki je v tem mandatu sodeloval na 326 sejah državnega sveta in njegovih delovnih teles (komisij). Za to delo je prejel 51.755 evrov bruto, 38.348 evrov neto, ali 118 evrov neto na sejo.

Boris Popovič je bil v istem obdobju na sejah vsega 11-krat. Dvakrat leta 2012, ko tako kot drugi svetniki ni prejel sejnine. Trikrat se je na sejo v Ljubljano odpeljal leta 2013, trikrat leta 2014, dvakrat lani in enkrat letos. Skupaj je za vse seje prejel 18.451 evrov bruto ali 13.639 neto. To pomeni 1515 evrov neto na sejo, štejejo pa se tiste, ki so bile opravljene po obdobju, ko so jih spet začeli plačevati.

Državni svetniki so prejeli po 497 evrov neto sejnine za sejo v državnem svetu, ko so bili navzoči. Če so manjkali (a so se opravičili), pa so prejeli po 363 evrov neto. Koprski svetnik se je redno opravičeval in tako zviševal ceno svojega (ne)dela.

Po besedah Roberta Celestine, ki je odgovoren za stike z javnostjo, v državnem svetu sicer nimajo težav z odsotnostjo svetnikov, saj so vsi drugi navzoči vsaj 80- do 90-odstotno. In zato ni nikogar drugega, ki bi tako odstopal kot koprski svetnik. Tudi sicer na sejah državnega sveta ni veliko manjkajočih.

Neudeleževanje sej ni vzrok za odpoklic svetnika

Povprečno je navzočih od 35 do 37 svetnikov od skupno 40 članov državnega sveta. Državni svet lahko odpokliče svetnika le, če je bil pravnomočno obsojen na več kot šest mesecev nepogojne kazni. To, da se svetnik ne udeležuje sej, ni vzrok za njegov odpoklic.

Boris Popovič je poleg tega član dveh komisij: za gospodarstvo, obrt, turizem in finance (lani se je seje udeležil enkrat, komisija pa je zasedala 80-krat) in komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (lani ni bil navzoč nobenkrat, komisija pa je zasedala 59-krat). Boris Popovič bi lahko bil v dosedanjem mandatu navzoč na vsaj 500 sejah različnih teles, toda v Ljubljani je bil samo 11-krat.

V kabinetu koprskega župana so nam na vprašanje o Popovičevi aktivnosti v državnem svetu odgovorili, da je sam že večkrat pojasnil, zakaj se sej ne udeležuje redno, in da je že večkrat pojasnil svoj pogled na pomen obstoja te institucije. Še posebej pred glasovanjem o spremembah zakona o referendumu in o ljudski iniciativi. »Prav ob tisti priložnosti je več kot jasno izrazil svoje mnenje o potrebnosti tega organa,« so odgovorili iz občinske službe za odnose z javnostjo.

Državnemu svetniku smo poslali vprašanji tudi osebno. Zanimalo nas je, zakaj se udeležuje tako malo sej državnega sveta in zakaj namerava prihodnje leto ponovno kandidirati za to funkcijo, ki ga očitno ne zanima najbolj. Vendar nam Boris Popovič na nobeno vprašanje ni odgovoril.