Posejali Halamoye, na vrsti je Sajeta

Festivali na Sotočju: elektronska glasba, Sajeta, koncert iz cerkvice na Javorci, trši metal in punk ritmi.

Objavljeno
10. julij 2016 21.43
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Tolmin – Festival elektronske plesne glasbe Halamoye je doživel in preživel svoj krstni nastop na tradicionalnem slovenskem glasbenem prizorišču ob sotočju Tolminke in Soče. Zdaj si bodo dogodki sledili drug za drugim, saj že danes skoraj tedenski pohod začenja mati tolminskih festivalov Sajeta.

Čeprav je bil petek še nekoliko sramežljiv začetek za novost v programu tolminskih glasbenih dogodkov, je radoživa sobota z mladostno energijo potrdila, da Halamoye (tolminski izraz za bujno zelenje) niso tujek v pestrem poletnem koledarju. Predvsem slovenski obiskovalci so se v Tolminu znašli, čeprav jih oglaševanje novega festivala ni doseglo. Dobrih 600 poskakujočih navdušencev je vendarle postavilo temelj za prihodnost. »Festival smo načrtovali realno. Obiskovalci so se sicer bolj osredotočili na sobotni koncertni večer, kjer je bilo pravo vzdušje. Zelo očitno so mnogi lačni tudi elektronske glasbe na tem norem prizorišču. Odzivi so zelo dobri in spodbudni. Vsekakor bomo vztrajali,« je bil utrujeno zadovoljen – obiskovalci so oba koncertna dneva plesali do belega dne – poleg Danijela Tomažinčiča glavni organizator Peter Dakskobler. Naloga ne bo lahka, priznava. »Organizacijsko se moramo približati festivalom, kot je Punk Rock Holiday. Če hočemo boljši program, bo treba pač več vlagati in v tujini poiskati partnerje, ki dosežejo večji krog ljudi kot samo instant oglaševanje,« dodaja.

Koledarska gneča ne sme biti ovira

Medtem imajo za pripravo Sajete vsega slab dan časa za začetek 17. kreativnega tabora, ki na željo obiskovalcev spet traja skoraj teden dni in ni več v sendviču metalskega in punkerskega rajanja. »Naša usmeritev je drugačna. Imamo precej občutljive obiskovalce, zato ni dobro, da smo preveč blizu drugim. V manj kakor 24 urah smo prisiljeni postaviti nekaj, kar bi postavljali teden dni. Teorija zdrži, praksa pa ne,« je bil realen prvi mož Sajete Janez Leban.

A v isti sapi dodaja, da koledarska gneča ne sme biti prevelika ovira: »Še vedno sem totalni zagovornik festivalov. V Tolmin so prišli stihijsko in se vsi po vrsti zelo trdno prijeli. Hudo bi bilo, če jih ne bi bilo več. Treba je najti pameten kompromis med domačini, ki jih dogodki obremenjujejo, in vnetimi zagovorniki festivalov.«

Letošnja Sajeta bo spet nekaj posebnega. Tradicionalna uporaba vseh možnih glasbenih žanrov in brezžanrske umetnosti bo nadgrajena s petkovim koncertom legendarne britanske post-punk skupine The Fall s frontmanom Markom E. Smithom na čelu. »Padli so na ambient sotočja in očitno tudi na našo precej naivno elektronsko pošto,« je bil zadovoljen Leban.

Kreativna Evropa

Zanimiv bo poleg tradicionalnih delavnic še zaključek tabora, ki ga prireditelji raje kot festival imenujejo art&music. Prek evropskega projekta Kreativna Evropa – odmevi nevidnih krajin so za nedeljo s partnerji iz Hrvaške in Avstrije pripravili koncert Javorca Resurekcija. Glasbeno-scenski performans bodo iz cerkvice sv. Duha v Javorci predvajali v živo prek spleta, organizirali pa bodo tudi javne projekcije na sotočju, Kinu Šiška, Puli in Celovcu. Avtor Bratko Bibič je zasnovo projekta našel v prvi svetovni vojni in k sodelovanju povabil različne glasbenike ter vizualne ustvarjalce iz Avstrije, Portugalske, Srbije in Slovenije. »Glavna misel je opozarjati na to, da se v stotih letih ni veliko spremenilo. Drvimo v fašizem,« opozarja Leban.