Poslanci za omejitev stroškov delničarjev

Avtentična razlaga bi omejila cene borznih posrednikov.

Objavljeno
20. november 2016 20.17
suhadolnik interpelacija
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana – Avtentični razlagi zakona, ki bo omejila cene borznih posrednikov, se kljub nasprotovanju vlade obeta velika podpora. Kot kaže, bo za to razlago danes na seji državnega zbora glasovala večina poslancev.

Gre za avtentično razlago 48. člena zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, ki stroške vodenja in vdrževanja trgovalnega računa omejuje na 0,5 odstotka povprečne vrednosti delnic na računu. To zakon določa že zdaj, a so borzni posredniki in banke delničarjem zaračunavale še druge stroške, tako da je cena krepko presegla omenjenih 0,5 odstotka. Združena levica je zato na pobudo Zveze potrošnikov Slovenije skupaj z nekaterimi drugimi poslanci predlagala sprejetje avtentične razlage.

Tudi vladne stranke bodo za

Besedilo te razlage je že potrdil pristojni odbor, ali jo bo podprl tudi državni zbor, smo vprašali poslanske skupine. Svojo podporo so že napovedali v Združeni levici, SMC, NSi in nepovezani poslanci. V Desusu pravijo, da bo poslanska skupina o tem glasovala po svoji vesti, a se večina nagiba k podpori avtentični razlagi.

V poslanski skupini SD so odgovorili, da avtentični razlagi ne bodo nasprotovali. »Že iz mnenja zakonodajno-pravne službe DZ pa se postavlja vprašanje, ali je avtentična razlaga tega člena sploh potrebna. Zakon je namreč jasen: glede na sprejeto dopolnilo 48. člena se omejuje strošek obstoja trgovalnega računa na 0,5 letno od osnove povprečne vrednosti papirjev na trgovalnem računu. Menimo, da bi moral tržni regulator, to pa je Agencija za trg vrednostnih papirjev, zagotoviti spoštovanje in izvrševanje zakona. Ta mora preprečiti tudi izvajanje raznih obvodov, da bi se obšla jasna ureditev, katere namen je ščititi male vlagatelje, ki ne razpolagajo z veliko kapitala,« so pojasnili.

Od SDS uradnega odgovora nismo dobili in so nas napotili na magnetogramska stališča svojih poslancev. Neuradno pa je mogoče izvedeti, da bodo razlago podprli.

Vseh delnic ne bodo sprejeli

Ključno vprašanje pa je, kako se bodo na omejitev cen odzvali borzni posredniki in banke, ki so to določilo že dali v ustavno presojo in predlagali celo začasno zadržanje. Menijo, da tako člen zakona kot predlagana avtentična razlaga predstavljata grob poseg v prosti konkurenčni trg. Kot trdijo, z omenjenim odstotkom pri nižjih zneskih vrednosti delnic ne morejo pokrivati vseh stroškov, ki jih od njih zahteva regulator, zato nekateri ponudniki teh storitev navzdol že omejujejo vrednosti delnic, ki jih še sprejemajo na trgovalne račune. Tega pa, kot so pojasnili, ne načrtujejo v nobeni od državnih bank, ki opravljata te storitve, torej Novi Ljubljanski banki in Abanki, zato je že slišati pripombe, da sta kot državni banki v to prisiljeni.

Cene teh storitev so postale aktualne zato, ker je prav ta zakon tudi predvidel ukinitev doslej brezplačnih registrskih računov pri KDD. To pomeni, da je oziroma še bo moralo skupaj okoli četrt milijona delničarjev svoje delnice, če jih bodo hoteli obdržati, prenesti na trgovalni račun. Lahko pa jih tudi prodajo ali opustijo.