»Posle naj presodijo kriminalisti«

Postojnska jama: Batagelj napovedal vstop na hotelirski trg.

Objavljeno
15. oktober 2015 11.29
jer*Postojnska jama
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Postojna – »Najraje bi vam dal na ogled te cenitve, a glede na to, kolikokrat smo bili zaradi teh dveh poslov že ovadeni, bomo ta fascikel raje nesli kriminalistom v Koper, da se bodo oni s tem ukvarjali,« je včeraj na sume o zaslužkarskih nepremičninskih poslih, ki jih je prejšnji teden javno izrazil direktor družbe Postojna Turizem Teodor Kocman, odgovoril večinski lastnik Postojnske jame Marjan Batagelj.Napovedal je tudi mogoči vstop na trg hotelirstva pa tudi v Lipico.

Teodor Kocman, direktor občinskega podjetja Postojna Turizem, manjšinskega delničarja Postojnske jame, je prejšnji teden na novinarski konferenci dejal, da je Batagel & Co. oziroma Marjan Batagelj s prodajo dveh nepremičnin Postojnski jami v svoj žep spravil 2,2 milijona evrov. Batagelj je včeraj opozoril, da Kocmanovo preračunavanje temelji na knjigovodskih vrednostih nepremičnin, Postojnska jama pa je vsako kupila po presoji upravnega odbora o utemeljenosti nakupa ter po cenitvi. Na očitek o visoki najemnini za Jadran pa je odgovoril s pojasnilom, da sedanja najemnica, banka, prostore v Jadranu, zdaj Proteusu, najema po cenitvi, in to za dvakrat višjo najemnino, kot jih je Postojnska jama.

»Delitev zadržavni dobičkov le brez mene«

Spor med lastnikoma Postojnske jame se je začel na strani manjšinskega lastnika, ko je večinski odločil, da letos dividend ne bo, zaradi česar manjšinskemu delničarju zmanjkuje denarja za odplačevanje obveznosti do posojila za nakup deleža. Na Kocmanove obtožbe, da želi Batagelj prevzeti ali izčrpati Postojnsko jamo, je Batagelj odgovoril, da delitve zadržanih dobičkov, dokler bo sam pri Jami, nikoli ne bo, kot je tudi ni bilo pod Istrabenzom Turizmom, tajkunizacijo pa je dejansko predlagala občina Postojna s predlogom o delitvi bilančnega dobička v višini 3,2 milijona evrov, kot odgovor na nedelitev dividend. Ta znesek ustreza največji mogoči vrednosti delnice v primeru izvršitve sklepa o oblikovanju sklada in nakupu lastnih delnic, še eni, za občinsko vodstvo in Kocmana sporni Batageljevi nameri. »Če bi to predlagal jaz, bi me križali kot tajkuna,« je dejal Batagelj in ponovno zatrdil, da se za občino, če bi se sklad res oblikoval, zaradi načela enakopravnosti lastnikov ne bi nič spremenilo, delnice sklada pa bi ponudili v odkup zaposlenim.

Tudi o hotelih v Lipici

»V tem trenutku, ko nam gre dobro, bomo vstopili na trg hotelirstva, pa ne samo v Postojni, lahko tudi širše, v Ljubljani, na Bledu, ker imamo toliko partnerjev, kot jih nima nihče v turistični industriji v Sloveniji,« je pojasnil Batagelj, ki bo letošnje leto pri Postojnski jami končal z 19,8 milijona evrov prometa, kar je tri milijone več kot lani, in od česar bo 41 odstotkov odštel za obveznosti do države in dveh občin. Ostalo mu bo 3,5 milijona evrov dobička. Za naložbe pri Postojnski jami, največ za graditev hotela, bo leta 2016 namenil 6,75 milijona evrov. Batagelj ni izključil možnosti vstopa v Lipico oziroma nakupa hotelov pod določenimi pogoji. »Politiki pa hočem jasno povedati, naj dopusti gospodarsko svobodo, sicer Slovenija še dolgo ne bo konkurenčna,« je sklenil svojo novinarsko konferenco.