Posledice stavke policistov bodo čutili državljani

Vlada je izdelala delno projekcijo in po besedah MNZ zbližala stališča s sindikatom.

Objavljeno
06. januar 2016 22.13
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Policijski stavkovni odbor sporoča, da se aroganca in ignoranca vlade nadaljujeta. Zato bodo danes javnost obvestili, za kakšne nadaljnje korake so se odločili. Policijsko stavko, ki je še vedno usmerjena proti vladi, bodo, kot kaže, občutili tudi državljani.

Temu se očitno ne bo mogoče izogniti, pravi predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič. Z vladne strani nimajo informacij, kdaj se bodo pogajanja nadaljevala in do kakšnih dodatnih izračunov finančnih posledic, ki bi nastale ob zadnji uresničitvi sindikalnega predloga, je vlada prišla. Toda očitno se temu, da državljani ne bi občutili posledic stavke, ne bo mogoče izogniti. Vsa ugibanja, tudi tista o poostrenem nadzoru južne meje, pa so za zdaj brez podlage, pravi Petrovič.

Da stavke policistov ne bi občutili tudi državljani, se ne bo mogoče izogniti. V policijskih sindikatih so prepričani, da drugega izhoda nimajo. Z vladno pogajalsko skupino so se nazadnje sestali 22. decembra lani, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar jim je takrat obljubila, da se bodo pogajanja nadaljevala takoj po novem letu, ko bo vlada pripravila dodatne izračune finančnih posledic, ki bi nastale ob uresničitvi sindikalnega predloga. Z notranjega ministrstva so nam sporočili, da so v pogajanjih »zbližali stališča s policijskima sindikatoma in izdelali projekcijo za individualna delovna mesta, ki naj bi jih sindikatoma posredovali v prihodnjih dneh«.

Koliko sta obe strani zbližali stališča, se ne ve, minister za javno upravo Boris Koprivnikar po zadnjih pogajanjih ni bil optimističen. Policisti med drugim zahtevajo 35 odstotkov višje plače, kar pomeni, da bi se povprečna neto plača s 700 evrov zvišala na tisoč evrov. Vlada trdi, da takšnega finančnega zalogaja proračun ne zdrži.

Sindikata sta prepričana, da bodo »državljani zaradi odnosa vlade pri reševanju odprtih zahtev v času legitimne stavke prikrajšani za dosedanjo raven varnosti, ki že po dobrem mesecu dni stavke močno pada. Vlada se ne zaveda, da vzdrževanje ravni varnosti države v pretežnem delu temelji prav na samoiniciativnosti, ta pa je pogojena prav z zadovoljstvom slehernega policista.« Za zdaj izvajajo le nujne naloge, ki jim jih nalaga zakon.