Posli družine Pfeifer z UKC

UKC Ljubljana je v veliki izgubi, z družino Pfeifer je imel lani in letos za 618.000 evrov poslov.

Objavljeno
15. junij 2017 22.42
UKC v Ljubljanai, Ljubljana,26,01,2015
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – Odkar vodita UKC generalni direktor Andraž Kopač in strokovna direktorica prof. dr. Marija Pfeifer, ima UKC vse več težav. Finančnim – okoli 80 milijonov evrov dolga dobaviteljem, 25 milijonov lanske in 7,4 milijona evrov letošnje izgube – se pridružujejo nove zagate: tožba proti UKC in posli družine Pfeifer.

Odgovorni so prejeli te dni več pisem zaskrbljenih staršev – eno izmed njih imamo tudi v uredništvu Dela –, ki se sprašujejo, kako je mogoče, da je imela strokovna direktorica vpogled v zaupno zdravstveno dokumentacijo njihovega otroka, starši pa niso bili o tem nič obveščeni. Poleg dogajanja na otroški kardiologiji Pfeiferjevi in Kopaču majeta stolček še dve zadevi.

Telekap za delovno mesto

Prof. dr. Bojana Žvan, neizbrana kandidatka za strokovno direktorico, toži UKC zaradi izbora Pfeiferjeve, češ da ne izpolnjuje pogojev. Pfeiferjeva menda ponuja prof. dr. Žvanovi vodenje projekta Telekap, če bi prof. dr. Žvanova odstopila od tožbe, kar bi morali izpeljati na sodišču pravni zastopniki UKC.

Informacijo o projektu Telekap smo preverili pri več osebah v UKC in povsod izvedeli isto: del sodnega postopka v tožbi Bojane Žvan proti UKC je mediacija, v okviru katere naj bi se pogovarjali o vodenju projekta Telekap. Vendar stroka te zamisli ne podpira enovito. Izvedeli smo, da namerava doc. dr. Janja Pretnar Oblak odstopiti, če bo projekt Telekap izpod sedanjega enovitega vodenja oddelka za možganske kapi prenesen na Bojano Žvan, saj bi se tako še naprej delila že zdaj preveč razdeljena nevrološka klinika.


Strokovna direktorica prof. dr. Marija Pfeifer. Foto: Roman Šipić/Delo

Brat in sestra Pfeifer uspešno poslujeta

Podatki Ajpesa in spletne aplikacije Erar kažejo, da v času, ko je strokovna direktorica Pfeiferjeva, UKC intenzivno posluje tudi s podjetjem Biokorp iz Murske Sobote. Podjetje je ustanovil Vladimir Pfeifer, brat Marije Pfeifer, že takrat in tudi danes zaposlen na očesni kliniki UKC Ljubljana. Soustanoviteljica je bila do leta 1993 tudi Marija Pfeifer iz Trnovskega pristana v Ljubljani, vmes (do danes) pa sta še oče in brat Vladimir Franc Pfeifer in Vladimir Aleksander Pfeifer. Zdaj je po podatkih Ajpesa edini lastnik Vladimir Pfeifer. Skratka, gre za dobaviteljsko družinsko podjetje družine Pfeifer.

V teh letih je Biokorp očesni kliniki UKC dobavil za 3,6 milijona evrov izdelkov. V času, odkar je strokovna direktorica Pfeiferjeva (od januarja 2015 do maja 2017), je bilo sklenjenih z UKC za 618.228 evrov poslov, letos za 192.996. Biokorp, ki dobavlja tudi drugim slovenskim bolnišnicam, je imel lani pol milijona evrov čistega dobička, medtem pa je UKC pridelal 25 milijonov evrov izgube. Čeprav brat in sestra – strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer in zaposleni profesor na očesni kliniki Vladimir Pfeifer – ne odločata neposredno o dobaviteljih za UKC, je vendarle nenavadno, da UKC kupuje ravno od njunega podjetja. Kako gleda na tovrstno družinsko poslovno prakso, smo vprašali računsko sodišče.

»Zakonska norma je ohlapna. Sklepanje poslov omejuje z osebami, ki so neposredno povezane s funkcionarji, kar pa ne pomeni, da se naročnik v primeru, ko zazna možnost konflikta interesov, ki je širši od zakonske norme, odzove na način, da poskuša takšna ravnanja preprečiti, ne pa da jih leta in leta dopušča,« je dejal Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča.