Že oddane prijave se bodo na aplikacijo prenesle avtomatsko

Da bo cepljenje dobro teklo, so na NIJZ oblikovali tudi aplikacijo za prijavo na cepljenje.
Fotografija: Sicer so inšpektorji v prejšnjem tednu opravili 139 nadzorov cepilnih centrov, od tega 124 rednih ter 15 izrednih nadzorov na podlagi prejetih prijav. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Sicer so inšpektorji v prejšnjem tednu opravili 139 nadzorov cepilnih centrov, od tega 124 rednih ter 15 izrednih nadzorov na podlagi prejetih prijav. FOTO: Leon Vidic/Delo

Na včerajšnji seji se je vlada seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in ugotovila, da razmere ne dopuščajo dodatnih sprostitev trenutno veljavnih ukrepov. Včeraj je bilo opravljenih 4228 PCR-testov in 27.806 hitrih antigenskih. S PCR-testi je bilo včeraj potrjenih 774 novih okužb.

Minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril, da se epidemiološka slika izboljšuje, a je v bolnišnicah še vedno veliko ljudi. Pozval je, da zdržimo še nekaj tednov, da bomo lahko poleti uživali kar se da normalno življenje. Del tega je tudi cepljenje. »Izjemnega pomena je, da se precepimo v zadostnem številu. Smo v stalnem kontaktu z izvajalci cepljenja. Na ta način bomo lahko v prihodnjih tednih tudi širše odpirali družbo in sproščali gospodarske dejavnosti,« je poudaril. 



Da bo cepljenje dobro teklo, so na NIJZ oblikovali tudi aplikacijo za prijavo na cepljenje, in sicer na portalu zvem.ezdrav.si na povezavi https://zvem.ezdrav.si/cepljenje. Aplikacija bi vsekakor bila dobrodošla precej prej, in ne šele slabega pol leta po začetku cepljenja, sploh ker so se mnogi vpisali na eUpravi in nato še v matičnem zdravstvenem domu. Poklukar je priznal, da zamujajo oziroma je preteklo preveč časa, da so naredili aplikacijo. Dodal je, da je problem ta, da zdravstvo ni digitalizirano. 

Poklukar je sicer poudaril, da se na cepljenje ne bo treba znova prijavljati, če ste se že prijavili pri osebnem zdravniku oziroma na cepilnem mestu. Podatki se bodo prenesli avtomatsko, izločeni bodo tisti, ki so bili že cepljeni. »Z uvedbo prijave na portalu zVem se prekinja tudi prijava na portalu eUprava. Prijave na portalu eUprava so že prenesene v novi portal, pri čemer se je izločilo že cepljene osebe,« je še dodal. V prihodnjih dneh lahko prijavljeni na eUpravi pričakujejo sms-sporočilo za potrditev njihove mobilne telefonske številke. Tisti, ki niso oddali telefonske številke, bodo prek elektronske pošte pozvani, da to v portalu zVem še dodajo. 


Kako se prijaviti?


»Z vpisom na tej strani se vpišete v nacionalni seznam naročil za cepljenje proti covidu-19 v upravljanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Naročila bodo dostopna vašemu izbranemu osebnemu zdravniku in cepilnim centrom v skladu s strategijo cepljenja. Več informacij o seznamu je na voljo na strani cepimose.si,« je uvodoma zapisano na strani. 

Za uspešno naročilo na cepljenje boste potrebovali EMŠO, številko ZZZS (zapisana je na kartici zdravstvenega zavarovanja), prvo črko vašega imena in prvo črko vašega priimka, mobilni telefon oz. mobilno številko, naslov elektronske pošte. Obrazec lahko oddate tudi za drugo osebo, ki vas je za to prosila oziroma podala soglasje, da to v njenem imenu naredite, v tem primeru lahko vpišete svojo mobilno številko. Za vpis na nacionalni seznam naročil ne bo potreben vnos z digitalnim potrdilom, saj so želeli zagotoviti čim širši dostop do portala, »kajti verjamemo, da samo na način, če je stvar enostavna, preprosta in široko dostopna, je lahko tudi uspešna«. Še vedno zagotavljajo visok nivo varnosti, je nadaljeval, saj s samo prijavo namreč ne omogočajo dostopa do zdravstvenih podatkov.



FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Prijava na cepljenje je uspešna šele, ko dobimo potrdilo o cepljenju ter podatek o lokaciji cepilnega centa, kamor je bila prijava oddana. O terminu cepljenja bodo posameznika obvestili iz cepilnega centra prek SMS-sporočila,« je pojasnil. Pri oddaji naročila bo portal ustvaril varnostno kodo za potrditev oddanega naročila, ki bo poslana na mobilno številko, s katero bo posameznik dokončno potrdil svojo prijavo na cepljenje. Ko bo prijava zaključena, bo oseba dobila potrdilo o naročilu in lokacijo cepilnega centra. Cepilnega centra ne bo možno izbirati, saj bo določen glede na mesto izbranega zdravnika. Tisti brez izbranega osebnega zdravnika bodo ob prijavi določeni v cepilni center glede na občino prebivališča, tisti brez prebivališča pa glede na občino delodajalca. 

Na podlagi podatka o izbranem osebnem zdravniku, ki je shranjen v centralnem registru podatkov o bolnikih, se bo naročilo bolnika prikazovalo članom ekipe izbranega osebnega zdravnika in ekipi cepilnega centra. Tako bodo na lokalnem nivoju odgovorni za izvajanje cepljenja imeli podatke, kdo je prijavljen na cepljenje, hkrati pa sistem ne dopušča podvajanj, torej možnosti prijav na več cepilnih mestih hkrati.

​Kot je še izpostavil Poklukar, portal udejanja nacionalno strategijo cepljenja, saj imajo prijavitelji možnost, da ob prijavi opozorijo na to, da so kronični bolniki. Portal bo zagotavljal tudi avtomatski prikaz naročil za druge odmerke cepiv.

Starejše oziroma vse nevešče računalnikov bodo sicer klicali prostovoljci, je navedel minister. Že zdaj se ranljive skupine kliče iz cepilnih centrov, je dodal. Glede prebolevnikov pa je pojasnil, da se zanje predvideva en odmerek pol leta do osem mesecev po potrjeni okužbi.  


Nekateri so se cepili trikrat


Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je potrdila, da so zaznali primere, ko so se posamezniki cepili trikrat. Postopki še tečejo, tako še ni znano, kako so se takšne anomalije lahko zgodile. 

Sicer so inšpektorji v prejšnjem tednu opravili 139 nadzorov cepilnih centrov, od tega 124 rednih ter 15 izrednih nadzorov na podlagi prejetih prijav. Prijave so se praviloma nanašale na izvajanje nacionalne strategije cepljenja. Zaradi ugotovljenih neskladij so v teku postopki v Zdravstvenih domovih Maribor, Ljubljana in Celje. Brez ugotovljenih neskladnosti pa so se zaključili postopki v Zdravstvenih domovih Nazarje, Jesenice in Koper. Cepilnemu centru ZD Ljubljana so 28. aprila zaradi številnih neskladnosti izdali ureditveno odločbo, s katero so odredili, da mora cepljenje ZD Ljubljana organizirati na način, da bodo povabljene vse osebe, ki so izrazile interes in sodijo v prednostne skupine.

Preberite še:

Komentarji: