Pošta s Koroške označena z rdečo

S pozivom k označevalni filatelistični akciji so se v boj za hitro cesto vključili tudi koroški filatelisti.

Objavljeno
24. julij 2017 21.56
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Ravne na Koroškem – Člana Koroškega filatelističnega društva Marjan Merkač (avtor pobude) in Borut Bončina (koncept in oblikovanje) predlagata, naj odslej s Koroške potuje v svet sleherna poštna pošiljka, navadna ali elektronska, označena z okroglim žigom Hoč'mo cesto.

"Akcija nima nikakršne časovne omejitve in bo trajala, dokler v nas ne bo zamrl žar po življenju oziroma dokler se ne bomo zmožni do osredja Slovenije prepeljati varneje in hitreje," pravi Borut Bončina in nadaljuje: "Njen namen je opozarjati na neumestnost 'getoizacije' oziroma 'iberžništva' (koroško=obstranskosti) slovenske zgodovinske 'pra-dežele' in izpostavlja željo po ponovni vzpostavitvi policentričnega razvoja Slovenije in o čim manjšem ogljičnemu odtisu ob maksimalni izrabi človeškega in okoljskega potenciala. Zatorej: Hoč'mo cesto - zdaj."

Koroško filatelistično društvo je svoj poziv naslovilo na vse koroške občine, javne zavode v regiji ter velika in mala podjetja. "Seveda je možno uporabo žiga v primeru zainteresiranosti razširiti tudi na območje Savinjsko-šaleške regije, pa tudi naprej na Dolenjsko in Belo krajino, torej na celotno traso tretje razvojne osi od Holmca do Vinice. V tem primeru bi obličnost žiga ostala ista, spremenila bi se le barva odtisa, ki bi se prilagodila za sleherno od teh območij," predlaga Bončina. "Še bolj pa si želimo, da bi k akciji pristopili tudi posamezniki - davkoplačevalci in jo uporabljali kot obliko lastnega svetonazora, izpreženega iz političnih tirnic, kot dokaz, da se znamo samoorganizirati in da nam je mar," pove Bončina. 

Odtis žiga je rdeče barve. V sredini je logotip Hoč'mo cesto, ki ga je za Mladinsko iniciativo za tretjo razvojno os oblikoval Ciril Horjak. Na zgornji krožnici je zapis Na vekomaj veke, na spodnji pa Dosti žrtev in žrtvovanja.

Koroško filatelistično društvo poziva čim več posameznikov, lokalnih skupnosti, javnih zavodov in podjetij, naj izpolnijo obrazec za brezplačno naročilo podloge za izvedbo osebnega žiga znamke Hoč'mo cesto. Izdelava žiga jih bo stala med 35 in 55 evri. 

Koroško filatelistično društvo je ob tretji obletnici Mladinske iniciative za tretjo razvojno os želelo na pošti uporabiti priložnostni poštni žig, a so na Pošti Slovenije ocenili, da ima njihova zahteva politično konotacijo in uporabe takega žiga ni dovolila. Koroško filatelistično društvo je ob jubileju zato izdalo le priložnostno pisemsko ovojnico in spominsko razglednico.