Pot čez Komarčo je do nadaljnjega zaprta

Del poti, na kateri se je prejšnji teden smrtno ponesrečila 45-letna nizozemska planinka, so zaprli zaradi poškodb. Tudi za ustrezno opremljene planince je pot nevarna.
Fotografija: FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
FOTO: Boštjan Fon

Zaradi poškodb na poti čez Komarčo je Planinsko društvo (PD) Ljubljana - matica omenjeno pot zaprlo. Do nadaljnjega bo tako zaprt odsek Koča pri Savici (653 m)–Komarča–Črno jezero (1324 m), so zapisali na spletni strani Planinske zveze Slovenije (PZS). Vse planince prosijo, naj dosledno upoštevajo zaporo in se na pot ne podajajo.

Na omenjenem odseku se je prejšnji teden smrtno ponesrečila 45-letna nizozemska planinka. Preiskava je kasneje pokazala, da je pot tudi za ustrezno opremljene planince nevarna. Na nekaterih odsekih visi drevje čez pot, klini, ki držijo jeklenico, pa so na vsaj enem mestu razmajani in zato neuporabni.

Kot so zapisali na spletni strani PZS, je v skladu s 16. členom zakona o planinskih poteh dolžnost skrbnika poti, da vsako planinsko pot, ki postane nevarna za uporabnike, ustrezno obnovi ali izvede potrebna vzdrževalna dela. Zapora lahko traja največ eno leto, v skrajnem primeru pa se ji lahko odvzame status planinske poti in se izbriše iz evidence o planinskih poteh.

Planinci, ki se odpravljajo do Črnega jezera, lahko izberejo pot čez Komno ali čez Planino Viševnik.

Na nekaterih odsekih visi drevje čez pot, klini, ki držijo jeklenico, pa so na vsaj enem mestu razmajani in zato neuporabni.<br />
FOTO: Boštjan Fon
Na nekaterih odsekih visi drevje čez pot, klini, ki držijo jeklenico, pa so na vsaj enem mestu razmajani in zato neuporabni.
FOTO: Boštjan Fon
»Dela na poti se bodo začela predvidoma 12. julija. Potekala bodo v dveh fazah, in sicer v prvi fazi načrtujemo odstranitev podrtega drevja in kamenja, v drugi pa namestitev novih lesenih varoval,« je za STA pojasnil predsednik PZS Jože Rovan.

Skrbnik te poti je PD Ljubljana - matica, vendar v večini primerov posamezna društva sanacij na zavarovanih poteh ne izvajajo sama, ampak pri tem sodeluje tehnična ekipa komisije za planinske poti PZS, ki razpolaga z vso potrebno opremo za takšna dela. Za vse večje prenose opreme, lesa in drugega materiala pa je po Rovanovih besedah nenadomestljiva pomoč helikopterske enote Slovenske vojske ali policije.

O tem, zakaj se pot ni zaprla takoj po nesreči nizozemske planinke 27. junija, pa je Rovan opomnil, da so pristojni ugotovili, da se nesreča ni zgodila zaradi pomanjkljivosti na poti. »Pot je za dobro opremljenega planinca s potrebnimi izkušnjami za zahtevno pot tudi zdaj sicer prehodna, a je zaradi načrtovanih del zaprta, zato planince prosimo, naj upoštevajo zaporo, da bo obnova poti potekala neovirano, za pot do Koče pri Triglavskih jezerih imajo na voljo alternativo, lahko planinsko pot čez Komno ali Fužinske planine,« je pojasnil.

Preberite še:

Komentarji: