Tudi ponoči bo požar gasilo prek 1000 gasilcev, skrbi zaradi burje

Spremljamo dogajanje na Krasu. Pred gasilci na Krasu je še en naporen dan.
Fotografija: Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Foto: Dejan Javornik

19.22 Tudi ponoči bo požar gasilo prek 1000 gasilcev, skrbi napovedana burja

Teden dni trajajoči požar na goriškem Krasu kljub naporom več kot tisoč gasilcev, ki jim iz zraka pomaga gasiti 13 letalih in helikopterjev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije, še ni pogašen. Ob najmočnejši pomoči iz zraka doslej jim je razmere vendarle uspelo nekoliko umiriti, a so te še naprej nepredvidljive. Veliko si obetajo tudi od pomoči romunskih letal, ki so priletela v Slovenijo. Vsi evakuirani prebivalci so se medtem vrnili domov.

Zadnji evakuacijski načrt je bil preklican sredi popoldneva, ko so se na domove lahko tudi prebivalci Mohorinov. Za večino kraških vasi so evakuacijo preklicali že okoli 11. ure.

V izjemno naporni noči z aktivnim požarom na Trstelju in več novimi požarišči so gasilci ohranili požarno linijo nad Opatjim selom na črti Kostanjevica na Krasu, Lokvica, Opatje selo in Nova vas.

Večje škode na objektih do zdaj sicer ne beležijo, pogorela je le koča med Renčami in Trsteljem. Po navedbah župana občine Renče-Vogrsko Tarika Žigona je to zaenkrat edina materialna škoda na objektih. Upa, da bo pri tem ostalo. V določenih zaselkih je sicer ogenj prišel v neposredno bližino objektov.

Današnji dan je bil sicer po oceni predstavnika Civilne zaščite Ervina Čurliča »v primerjavi z zadnjimi tremi bistveno bolj prijazen do gasilcev«. Popoldne so tako lahko preklicali zadnji evakuacijski načrt za naselje Mohorine, kamor se lahko prebivalci vrnejo.

A kot ob tem opozarja Čurlič, kljub veliko bolj vzpodbudni situaciji na Krasu še vedno gori, poleg tega je zaradi vetra tudi težko predvideti nadaljnje dogajanje. »Stvari se spreminjajo iz ure v uro, raje ne bi ugibali. Počakajmo, kaj bo prinesla noč,« je dodal.

Skrbi jih namreč burja, ki naj bi po napovedih zapihala proti jutru. Tudi ponoči bo tako nad požariščem bdelo prek 1000 gasilcev, je štab Civilne zaščite zapisal v sporočilu za javnost.

Na pomoč prihajata tudi dve vojaški letali spartan iz Romunije. Kot je Slovenska vojska sporočila na Twitterju, posadke že pripravljajo vse potrebno za izvedbo gašenja na Krasu.

Danes so že izvedli ogledni prelet in tudi odvrgli vodo. Gašenje s temi letali je namreč nekoliko zahtevnejše, pri odmetu vode potrebujejo več prostora, ob tem morajo biti pozorni na gasilce na tleh, je v izjavi pojasnil Čurlič.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v izjavi za POP TV pojasnil, da je varnostna zahteva za gašenje s spartanom 500-metrski varnostni koridor, na katerem ne sme biti ljudi ali opreme. Ocenjujejo, da bi tako vrsto gašenja lahko uporabili za nove požare, torej tam, kjer bi požar preskočil in bi ga z vodo z letala zamejili. Romunski letali spartan bosta na letališču Brnik dva ali tri, uporabili ju bodo, ko bodo razmere dopuščale, je še napovedal Šestan.

17.09 Preklicana evakuacija prebivalcev vasi Mohorini

Po tem, ko je bila nekaj po 11. uri preklicana evakuacija za večino krajev v občini Renče-Vogrsko, je bila preklicala še evakuacija zadnjega kraja v tej občini, vasi Mohorini. Prebivalci se lahko vrnejo domov. 

Helikopter gasi gozdni požar v bližini vasi Renče. FOTO: Jure Makovec/AFP
Helikopter gasi gozdni požar v bližini vasi Renče. FOTO: Jure Makovec/AFP

16.52 Zavod za gozdove poziva usposobljene in opremljene k pomoči na Krasu

Ob požaru na goriškem Krasu poteka obsežna prostovoljska akcija čiščenja in širjenja protipožarnih prometnic ter sečnje gozdov okoli vasi, v kateri sodeluje okoli 300 prostovoljcev. Vse usposobljene in primerno opremljene delavce k delu znova vabijo v nedeljo, ko bo zbor 7. uri pri osnovni šoli v Komnu, so sporočili z zavoda za gozdove.

Na zavodu že beležijo izjemen odziv. Kot so sporočili, bodo v nedeljo lahko sprejeli največ 300 prostovoljcev. »V primeru, da bo prostovoljcev več, jih bomo morali žal zavrniti, saj razmere na terenu in logistika ne dopuščajo večjega števila gozdnih delavcev,« so zapisali. Prostovoljci se morajo ob tem zavedati, da dela potekajo na lastno odgovornost z lastno opremo. Prednost bodo imele izkušene ekipe.

Zavod za gozdove Slovenije pomaga pri koordinaciji intervencijskih sil na terenu in koordinira delo gozdnih delavcev-sekačev in gozdarske mehanizacije.

Gozdarske aktivnosti na terenu so danes močno okrepili. V sodelovanju z družbo Slovenski državni gozdovi in številnimi zasebnimi podjetji poteka obsežna prostovoljska akcija čiščenja in širjenja protipožarnih prometnic ter sečnje gozdov okoli vasi za zavarovanje življenj in premoženja.

V akciji sodeluje okoli 300 prostovoljcev, večinoma gozdnih delavcev. Okrepilo se je tudi število mehanizacije za sečnjo in spravilo lesa in gozdno gradbeništvo, so zapisali v sporočilu za javnost.

15.53 Na Brniku pristala tri romunska letala, prihaja tudi madžarsko

Na Brniku so pristala tri romunska letala, s katerimi bodo pomagali pri gašenju hudega požara na goriškem Krasu. »Romunske oborožene sile so v podporo gašenja požara na Krasu poslale dva spartana, ki ju spremlja transportno letalo C130 herkules za logistično podporo. Spartan lahko v enem naletu odvrže 6000 litrov vode,« je Slovenska vojska sporočila na Twitterju.

Kot je v izjavi za medije dejal obrambni minister Marjan Šarec, so v zraku vsi razpoložljivi zrakoplovi; poleg dveh slovenskih vojaških in enega policijskega še helikopterji iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Srbije in Slovaške. Skupno požar gasi 14 helikopterjev. V zraku je tudi hrvaški kanader. Pričakujejo še madžarsko transportno letalo casa za gašenje.

Na Brniku sta pristali letali C-27J spartan romunske vojske, ki bosta pomagali gasiti požar na Krasu. V enem naletu bosta nad požar lahko odvrgli 5000 litrov vode. Letalo tega tipa bo prihodnje leto dobila Slovenija, so sporočili iz Slovenske vojske. FOTO: Twitterjev profil Slovenske vojske
Na Brniku sta pristali letali C-27J spartan romunske vojske, ki bosta pomagali gasiti požar na Krasu. V enem naletu bosta nad požar lahko odvrgli 5000 litrov vode. Letalo tega tipa bo prihodnje leto dobila Slovenija, so sporočili iz Slovenske vojske. FOTO: Twitterjev profil Slovenske vojske

Gasilci, na terenu jih je 1061, zalivajo tudi robove cest, da bi preprečili preskoke požarov. Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja intervencije Sebastjan Čuk, so gasilci razdeljeni na več sektorjev, da tako lažje obvladujejo požar. Prav tako imajo s tem boljši pregled nad dogajanjem. Po njegovi oceni so s sektoriziranjem zelo uspešni pri zaznavi vsake spremembe požarišča. Pri gašenju pomaga tudi policijski top.

Logistiko sicer nekoliko otežuje obsežnost območja, ki ga pokrivajo, a Čuk še ni želel govoriti o obsegu požarišča. Več informacij o tem naj bi bilo znanih proti večeru.

Zahvalil se je tudi vsem, ki izvajajo protipožarne poseke. Te so namreč zelo učinkovite za preprečevanje širjenja požara. Kot je še izpostavil Čuk, ob tem od gozdnih delavcev dobivajo dodatne informacije o morebitnih novih žariščih.

Pri posredovanju na Krasu pomaga tudi 136 pripadnikov Slovenske vojske, ki skrbijo za logistiko ter pomagajo pri oskrbi z vodo in saniteto. Slovenska vojska ima na terenu osem vodnih cistern s skupno zmogljivostjo 60.000 litrov, z dvema cisternama za gorivo pa oskrbujejo helikopterje, je povedala podpolkovnica Nina Raduha. Pripravljajo in razdeljujejo tudi tople obroke.

Na Krasu se je danes mudil tudi srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin. Srbska policija namreč sodeluje v gašenju požara na Krasu z dvema helikopterjema in posadkama.

V izjavi se medije je Vulin izpostavil pomen medsebojne pomoči, saj da nobenega država ne more sama obvladati takega požara, kot je trenutno v Sloveniji. Srbija se je po njegovih besedah dobro pripravila na sezono požarov, med drugim imajo pet helikopterjev, opremljenih za gašenje. Kot pravi, si štejejo v veliko čast, da lahko pomagajo, in upajo, da bo njihova pomoč prinesla rezultat. Prenesel je tudi dobre želje srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Dim se dviga nad gorečim gozdom v bližini vasi Renče. FOTO: Jure Makovec/AFP
Dim se dviga nad gorečim gozdom v bližini vasi Renče. FOTO: Jure Makovec/AFP

14.54 V Furlaniji - Julijski krajini požari pod nadzorom

Požari v sosednji italijanski deželi Furlanija - Julijska krajina so danes pod nadzorom, gasilci pa na območju gasijo šest požarov. Najhuje je v Reziji, kjer gasilcem ogenj pomagata gasiti helikopterja regionalne civilne zaščite in kanader, drugi kanader pa je na poti, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Reziji se požar širi, prebivalci so odrezani, saj je cesta zaradi gašenja še vedno zaprta. »Razmere so še vedno zelo resne,« je po poročanju časnika Il Piccolo sporočil bilski župan Francesco Nesich in opozoril, da bi gasilci za gašenje potrebovali dodatna letala.

Kot poroča Primorski dnevnik, se prebivalci Jamelj in Sabličev danes lahko vrnejo na svoje domove. Prebivalce Sabličev so bili evakuirali že v torek, medtem ko so morali prebivalci Jamelj zaradi požara, ki je dosegel dvorišča hiš, domove zapustiti v sredo.

Doberdobski župan Fabio Vizintin je pojasnil, da so razmere na pogorišču na Kremenjaku, Vrtačah - Gorjupi kupi in pri Sabličih pod nadzorom. Za požarno stražo skrbijo pripadniki civilne zaščite in gozdne straže.

Na območjih, kjer je v zraku še vedno veliko dima, pristojni prebivalcem priporočajo nošenje mask, med drugim v Tržiču. Kot poroča Primorski dnevnik, so na območju občine Devin - Nabrežina prebivalce Medjevasi, Štivana, Devina in Ribiškega naselja pozvali, naj na prostem nosijo zaščitne maske FFP2. Vsem občanom je župan priporočil, naj imajo doma zaprta okna in naj ne zapuščajo domov, če to ni nujno.

Arso: Danes povišane ravni delcev PM10 na območju požarov in v osrednji Sloveniji

Agencija za okolje sporoča, da zaradi požarov na Krasu beleži povišane vrednosti delcev na merilnih mestih Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana in Kranj. »Zaradi močnejšega jugozahodnika lahko pričakujemo povišane ravni delcev tudi v osrednjem delu Slovenije. Zmanjšana je tudi horizontalna vidljivost,« še dodajajo.

Ob tem spominjajo, da spremljajte podatke o kakovosti zraka in upoštevajte napotke NIJZ za ravnanje ob požaru.

13.10 Šarec opozarja na veter, »zato ne moremo reči, da smo lahko mirni«

V posredovanje ob večdnevnem hudem požaru na goriškem Krasu je močno vpeta tudi Slovenska vojska. Z gašenjem iz zraka pomagajo s helikopterjem, na terenu pa je prisotnih skupno 136 vojakov. Tudi danes je na Krasu minister Marjan Šarec, ki poudarja, da je treba vse sile usmeriti v to, da požar čim bolj »zaprejo«. Ob tem je na poti madžarsko letalo.

Kot je v izjavi za medije dejal Šarec, so v zraku vsi razpoložljivi zrakoplovi - poleg dveh slovenskih vojaških in enega policijskega še helikopterji iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Srbije in Slovaške. V zraku je tudi hrvaški kanader. Pričakujejo tudi madžarsko transportno letalo casa za gašenje, popoldne pa tudi tri romunske, od tega dva spartana (C27J Spartan) za gašenje in herkulesa (C130 Hercules) za logistiko.

Obrambni minister Marjan Šarec je danes ponovno obiskal območje požara na goriškem Krasu. Črt Piksi
Obrambni minister Marjan Šarec je danes ponovno obiskal območje požara na goriškem Krasu. Črt Piksi

Sodelovanje in koordinacija potekata odlično, je ocenil. »Za naše vojaške kontrolorje leta je to velik izziv, kajti na tako majhnem prostoru koordinirati toliko zračnih plovil je zelo zahtevno delo, da ne pride do kakšnega trčenja,« je dejal. Poleg tega je na požarišču zaradi dima izjemno slaba vidljivost.

Minister ob tem opozarja, da ponovno začenja pihati veter, kar se je dogajalo tudi v minulih dneh in poslabšalo stanje. »Zato ne moremo reči, da smo lahko mirni,« je dejal.

Letalo C27J Spartan. INFOGRAFIKA: Delo
Letalo C27J Spartan. INFOGRAFIKA: Delo

Prav tako se ne morejo zanašati na padavine, ki jih meteorologi napovedujejo šele za torek, pa še takrat zgolj krajevne nevihte. »Moramo biti previdni in usmeriti vse sile v to, da požar čim bolj zapremo. Zanašati se na dež ni dobra gasilska taktika,« je izpostavil.

Poleg 136 pripadnikov Slovenske vojske, ki skrbijo za logistiko ter pomagajo pri oskrbi z vodo in saniteti, je na terenu tudi 267 gozdnih delavcev, ki izvajajo protipožarne poseke in čistijo okolico vasi.

12.40 Evropa v primežu vročine in nevarnosti požarov

Evropski sistem za upravljanje z nesrečami, ki ga v sklopu Evropske unije vodijo v programu za opazovanje Zemlje Copernicus, je objavil stopnjo ogroženosti za požare. Slovenijo so uvrstili med izredno ogrožene države za nastanek požara, kot najbolj ogrožene države pa so navedli Španijo in Italijo, ob tem pa še Maroko in Alžirijo.

12.30 Gasilci usmerjeni predvsem proti Trstelju in za zaščito Renč ter vznožja Krasa

Na terenu je zdaj več kot 1000 gasilcev in več kot 260 gozdnih delavcev. Med njimi je 30 delavcev iz Slovenskih državnih gozdov, ki v sodelovanju z Zavodom za gozdove izvajajo protipožarne preseke in čistijo okolice vasi.

Požar že od jutra gasijo tudi z več domačimi in tujimi helikopterji, na delu je še letalo pilatus, pa tudi hrvaški kanader. Usmerjeni so predvsem proti Trstelju in za zaščito Renč ter zaselkov in krajev na gozdnatih območjih vznožja Krasa.

Prihaja še nekaj helikopterjev iz tujine, ki so bili dejavni že v prejšnjih dneh, prek evropskega mehanizma je odobrena tudi pomoč treh letal romunske vojske.

12.15 Župan kljub slabim vremenskim napovedim upa, da več objektov ne bo zgorelo

Po poročanju slovenskih medijev, je v požaru zgorel tudi prvi objekt, in sicer koča med Renčami in Trsteljem. Portal N1 navaja župana občine Renče-Vogrsko Tarika Žigona, ki ob prvem uničenem objektu upa, da pri tej številki tudi ostane. Vremenska napoved za danes sicer ne kaže v smeri, da bi se požar lahko umirjal.

»V določenih zaselkih, kot sta Žigoni in Venišče, je ogenj dejansko prišel v bližino nekaj metrov od hiš. Žal je ena koča, ki se nahaja med Renčami in Trsteljem, pogorela, druga je ostala cela, tako da razen tega objekta trenutno ne štejemo materialne škode in si tudi želimo, da bi pri tem ostalo,« je povedal župan Žigon in se obenem zahvalil predstavnikom lokalne civilne zaščite.

Posledice požara na Krasu. FOTO: Pgd Vrhnika
Posledice požara na Krasu. FOTO: Pgd Vrhnika

12:05 Evakuacija ostaja za kraj Mohorine

Nekaj po 11. uri je bila za večino krajev v občini Renče-Vogrsko uradno preklicana evakuacija; ta pa še naprej velja za Mohorine, saj se je ogenj kraju znova nevarno približal. Ker se razmere hitro spreminjajo, iz tamkajšnjega štaba civilne zaščite pozivajo tudi prebivalce drugih naselij, naj bodo v pripravljenosti.

10:00 Preklicana evakuacija šestih krajev

Evakuacija za prebivalce krajev Opatje selo, Nova vas, Hudi Log, Lokvica, Segeti in Vrtoče je preklicana.

9:50 Dež šele v torek

Vremenoslovci za danes napovedujejo sončno vreme, čez dan bo zapihal jugozahodni veter. Pozno popoldne ali zvečer bodo predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji nevihte, možna bo tudi kakšna močnejša. Najvišje dnevne temperature bodo od 32 do 38 stopinj Celzija, sporoča Agencija za okolje (Arso).

Vročina bo popustila šele v torek, ko se bodo padavine z nevihtami razširile nad večji del države. Na Primorskem je še naprej razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji.

9:40 Nekoliko mirneje v Opatjem selu

Trenutno je za spoznanje mirneje v Opatjem selu in okolici, sporočajo iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko.

9:10 V Sloveniji helikopterji iz tujine, prihajajo romunska letala

Požar na goriškem Krasu, ki se tudi čez noč ni umiril, so davi začeli gasiti s šestimi helikopterji in letalom pilatus. Obetajo si lahko tudi pomoč treh romunskih vojaških letal z večjo kapaciteto, ki naj bi v Slovenijo priletela pozno popoldne, je za STA povedal predstavnik Civilne zaščite Ervin Čurlič. Čakajo tudi na hrvaški kanader.

Romunska vlada je že odobrila pomoč dveh letal spartan s kapaciteto 6000 litrov, ki se lahko primerjata s kanadarjem, in letalo herkules, ki bo v podporo logistiki. Prihaja še nekaj helikopterjev iz tujine, ki so bili dejavni že v prejšnjih dneh.

Romunska vlada je za slovenske potrebe odobrila letalo Herkules (C130 Hercules), ki bo v podporo logistiki. FOTO: Chris Hillock/Reuters
Romunska vlada je za slovenske potrebe odobrila letalo Herkules (C130 Hercules), ki bo v podporo logistiki. FOTO: Chris Hillock/Reuters

Na vprašanje, zakaj je treba na pomoč kanaderjev pogosto dolgo čakati, je Čurlič pojasnil, da je prihod teh letal odvisen od tega, ali so prosta, saj gre za zaprosilo v okviru evropskega mehanizma, ta čas pa je v regiji veliko požarov.

Aktiven ostaja požar na Trstelju, ogenj pa se pomika iz doline nad Renčami navzgor. Na območju je ogromno dima, obstaja pa strah pred fronto, ki prihaja, je zjutraj dejal nočni vodja intervencije Stanko Močnik. Utrujenim gasilcem, ki so ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom, na pomoč prihaja tudi 800 kolegov iz več regij po državi.

8:25 Srbski notranji minister si bo ogledal razmere in pozdravil posadki helikopterjev

Minister za notranje zadeve Srbije Aleksandar Vulin bo danes obiskal območje požara na goriškem Krasu. Z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem se bo v operativnem štabu Civilne zaščitne v Kostanjevici na Krasu srečal ob 13.35, ob 14. uri bo izjava za medije, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vulin si bo ogledal razmere in pozdravil helikopterski posadki helikopterjev, ki ju je Srbija poslala na pomoč slovenskim gasilcem pri gašenju iz zraka.

Poleg dveh srbskih helikopterjev požar zdaj gasijo še helikopter slovenske policije, dva helikopterja Slovenske vojske in slovaški helikopter.

Gasilcem danes na pomoč prihaja tudi 800 kolegov iz več regij po državi. FOTO: Dejan Javornik
Gasilcem danes na pomoč prihaja tudi 800 kolegov iz več regij po državi. FOTO: Dejan Javornik

7:50 Večina evakuiranih prebivalcev se je vrnila domov

Potem ko so se morali prebivalci več vasi na območju požara v petek evakuirati, se jih je ponoči lahko večina vrnila na domove. Evakuacija je tako trenutno v veljavi le še za prebivalce dveh vasi.

7:00 Ponoči nova žarišča, požarno linijo so držali pred Opatjim selom

Za vse, ki se spopadajo s požarom na goriškem delu Krasa, je nova zelo težka noč. Kot je zjutraj za STA povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, je gorelo na več lokacijah na liniji Kostanjevica na Krasu, Lokvica, Opatje selo in Nova vas. Čeprav so si z vsemi močmi več dni prizadevali to preprečiti, je ogenj zajel tudi Trstelj.

Gasilci so sicer ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom, pojavljala pa so se še nova žarišča na Koritih na Krasu in Hudem Logu. Požar na Trstelju je aktiven, ogenj se pomika iz doline nad Renčami navzgor. Na območju je ogromno dima.

Kot je še povedal Močnik, izmučenim gasilcem na pomoč hiti 800 kolegov iz več regij po državi, na gašenje so že takoj zjutraj bili pripravljeni helikopterji. Pomagali bosta tudi letali, dogovarjajo se, da bi čim prej na pomoč priskočil kanader.

6:45 Gasilci so se s požarom borili že osmo noč

Potem ko so se razmere na goriškem Krasu v boju z ognjem včeraj znova zaostrile, gasilci tudi danes nadaljujejo boj z ognjenimi zublji. Požar je bil ponoči najbolj aktiven na Trstelju in Cerju, zato je že zgodaj zjutraj požar začelo gasiti kar 11 helikopterjev.

Gasilci in drugi prostovoljci iz celotne države se z ognjem na Krasu borijo že osmo noč, zato so že precej utrujeni. Številni to počnejo tudi v času svojega dopusta, zato se je vlada odločila, da bo vsem, ki sodelujejo pri gašenju požara, dala nadomestilo. Za gašenje do osem ur na dan bodo prejeli 63 evrov, za več kot osem ur pa 94,5 evra.

Preberite še:

Komentarji: