Časa za rešitev predvolilnega zapleta v Ljubljani zmanjkuje

Mrtvi tek med Državno volilno komisijo in Upravno enoto Ljubljana.
Fotografija: Po oceni Igorja Zorčiča je zakonska dolžnost načelnikov upravnih enot, da predlagajo tajnike volilnih komisij in njihove namestnike. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Po oceni Igorja Zorčiča je zakonska dolžnost načelnikov upravnih enot, da predlagajo tajnike volilnih komisij in njihove namestnike. FOTO: Črt Piksi/Delo

Sestanek direktorja službe Državne volilne komisije (DVK) Igorja Zorčiča in načelnice Upravne enote Ljubljana Andreje Erjavec glede izvedbe evropskih volitev v Ljubljani ni prinesel rezultatov. Odstop tajnikov in namestnikov tajnikov 16 volilnih komisij, ki delujejo pod okriljem Upravne enote Ljubljana, še vedno ogroža izvedbo junijskih volitev v glavnem mestu.

Andreja Erjavec je Igorju Zorčiču pojasnila, da je vzrok za odstopne izjave preobremenjenost zaposlenih na Upravni enoti Ljubljana. Direktor službe DVK pa je ponovil stališče, izraženo na torkovi seji DVK, da DVK nima pristojnosti ali pooblastil, da bi lahko kakorkoli posegala v prerazporeditev dela zaposlenih na upravni enoti.

Po oceni Zorčiča je zakonska dolžnost načelnikov upravnih enot, da predlagajo tajnike in njihove namestnike. Dogovor z današnjega sestanka, ki ni prinesel konkretnega dogovora, je, da bo načelnica spet opravila pogovore z zaposlenimi v zvezi s sodelovanjem pri volilnih opravilih. Do zdaj v teh pogovorih ni bila uspešna, saj naj bi prejela le soglasja štirih uradnikov za delo v volilnih komisijah, potrebujejo pa jih 29.

V DVK trdijo, da je zakonska dolžnost načelnikov upravnih enot, da predlagajo tajnike in njihove namestnike v skladu s 36. členom zakona o volitvah v državni zbor. Ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Franc Props iz Svobode, pa da je tisto, ki določa delovanje upravnih enot in načelnikov, ter je pristojno, da od načelnikov zahteva izvrševanje njihovih nalog.

Zorčič se je z ministrom za javno upravo Francem Propsom sestal prejšnji teden, rešitve za odstopljene uradnike pa nista našla. Po mnenju sindikalistov na Upravni enoti Ljubljana ekipo na ministrstvu za javno upravo zanima le, kako bodo 9. junija izvedli evropske volitve.

Zmanjkuje časa in denarja

Časa za rešitev predvolilnega zapleta v Ljubljani zmanjkuje, saj se bodo volilna opravila začela že čez slab mesec dni, pred tem pa morajo imeti tajniki volilnih komisij določena izobraževanja. Rezervna možnost za DVK je, da pozovejo druge upravne enote, ki niso iz Ljubljane, ali imajo zaposlene, ki bi bili pripravljeni zasesti izpraznjena mesta.

Poleg tega je Zorčič ocenil, da bo DVK za izvedbo letošnjih evropskih volitev zmanjkalo 920.000 evrov. Če pa bo letos izveden še referendum o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, bo treba iz državnega proračuna zagotoviti še približno 3,5 milijona evrov.

Preberite še:

Komentarji: